SARAJEVO

Utvrđen dnevni red Skupštine KS

Budžet Kantona Sarajevo za 2021. godinu iznosi 974.200.500 KM

Utvrđen dnevni red Skupštine KS. Avaz

Piše: A. Č.

3.2.2021

U nastavku sjednice Skupštine KS zastupnici glasaju za prijedloge dnevnog reda.

Podržan je prijedlog da se na dnevni red stavi Prijedlog budžeta za KS za 2021. godinu, a koji bi se razmatrao po hitnoj proceduri i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta također po hitnoj proceduri. Podržan je i prijedlog Neire Dizdarević o rezoluciji o prevenciji suzbijanju, uznemiravanju na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja u Kantonu Sarajevo.

Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu bit će prva tačka dnevnog reda. Budžet Kantona Sarajevo za 2021. godinu iznosi 974.200.500 KM.

Detalje budžeta za 2021. godinu pogledajte ovdje.

Zastupnici su podržali prijedlog Mirze Čelika da se na dnevni red stavi tačka kojom bi i učenici šestih razreda osnovnih škola imali školu skijanja. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Ks je zaduženo da nastavi sa realizacijom nastavnog plana i programa iz predmeta Tjelesni odgoj i realizira u toku školovanja za učenike šestih razreda osnovnih škola u zimskom periodu na uređenim skijalištima u Kantonu Sarajevo.

Zastupnici su podržali prijedlog Mirze Čelika. Avaz

Skupština Kantona Sarajevo neće na današnjoj sjednici razmatrati prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) da se sjednice ovog zakonodavnog tijela održavaju uživo. Prijedlog je podržalo 15 zastupnika, 14 je bilo protiv i četiri su bila suzdržana.

Kako se navodu i Prijedlogu Budžeta, on za 2021. godinu iznosi 974.200.500 KM. Najznačajnije subvencije se odnose za javna preduzeća, a značajna sredstva planirana su za kupovinu i dodjelu stanova boračkoj populaciji. Za GRAS planiran je 21 milion KM, za MUP KS izdvaja se 85,7 miliona KM, od čega će najviše biti izdvojeno za nabavku opreme i materijala za policijske službenike. 

Za podršku privredi planiran je 21 milion KM. Za zdravstvo će biti izdvojeno više od 13 miliona KM, od čega će značajno biti izdvojena sredstva za rekonstrukciju i izgradnju objekata.

Kada je riječ o novom resoru odgoja i obrazovanja, planirani iznos je 204 miliona KM od čega će najviše biti izdvojeno za plaće i naknade uposlenicima, ali će biti podržana i izgradnja škole na Šipu. Za visoko obrazvanje će biti izdvojeno 181 milion, od čega je 4,9 miliona KM za nauku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.