SKUPŠTINA KS

Zastupnici pitali Vladu o kapitalnim projektima, parafiskalnim nametima, vakcinama...

Zastupnica Amra Junuzović-Kaljić postavila je pitanje Vladi i Ministarstvu zdravstva zašto nisu planirana sredstva za nabavku frižidera i druge opreme za skladištenje vakcina

U toku je pauza da bi ministri u Vladi KS i premijer pripremili odgovore na zastupnička pitanja.. Printscreen

Piše: A. Č.

3.2.2021

Nakon što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili dnevni red, postavili su niz pitanja Vladi KS.

Zastupnik Mahir Dević imao je sedam pitanja, a između ostalog, pitao je na temelju kojih procjena su se u prijedlogu budžeta povećali prohodi u prijedlogu budžetra za 2021. godinu od PDV-a, poreza na dobit i poreza na dohodak.

- Koliko ste tačno smanjili kapitalni iznos u budžetu za 2021. godinu. Treće pitanje je zašto ste ukinuli kapitalne transfere prema općinama Ilijaš, Hadžići i Trnovo. Da li je to urađeno jer su u tim općinama pobijedili načelnici iz SDA. Da li su u oblasti kulture i sporta povećana sredstva i to u institucijama u kojima tek trebate zaposliti podobne - pitao je Dević.

Zastupnik Mirza Čelik pitao je Vladu KS može li se povećati iznos za nabavku opreme za Ured za borbu protiv korupcije KS.

- Smatram da ovaj Ured trebamo pojačati. Škola na Stupu bi se trebala naći u budžetu. Interesuje me da li je planirana izgradnja kanalizacione i vodovodne mreže u Osjeku. Imamo domaćinstva koja su bez vode. Da li je u budžetu planirana izgradnja videonadzora u Hadžićima i Blažuju jer je tamo najveća koncentracija migranata - pitao je Čelik.

Čelik je pitao i koliko je sredstava planirano za smanjenje aerozagađenja u KS.

Podrška privredi

Zastupnik Zvonko Marić pitao je da li i na koji način će premijer Forto riješiti problem studenata koji se samofinansiraju, a imaju prosjek iznad 8,1.

- Vjerujem da ti studenti imaju znanje i da treba ulagati u njih. Neko je već spomenuo parafiskalne namete, i ovo pitanje je uvijek nedorečeno. Svjedočimo povećanju ovih nameta i interesira me da mi neko može napokon odgovori kako i na koji način ih žele ukinuti. Svi govore o ukidanju, a samo se uvećavaju nameti. Spomenuta je i škola na Stupu, a to je bilo predizborno obećanje. Kada će mještani dobiti školu i da li će se barem započeti taj projekt - pitao je Marić.

Ukazao je i na nekorektan odnos prema hotelu Maršal.

- Šta se dešava sa tim hotelu. Zar se do sada nije mogao srediti krov, zašto Vlada ne ulaže u svoju imovinu. Sada će nakon zime biti još više štete - rekao je Marić.

Zastupnica Amra Hasagić pitala je na koji način se planira potrošiti 21 milion KM koji je namijenjen za podršku privredi.

Zastupnica Segmedina Srna-Bajramović pitala je šta konkretno misle uraditi sa 800.000 KM koliko je planirano za rehabilitaciju ski centara Bjelašnica i Igman.

- Taj iznos je bio 2,3 miliona KM, a sada je to 800.000 KM - rekla je Srna-Bajramović.

Nabavka frižidera za vakcine

Zastupnica Amra Junuzović-Kaljić postavila je pitanje Vladi i Ministarstvu zdravstva zašto nisu planirana sredstva za nabavku frižidera i druge opreme za skladištenje vakcina.

- Dobar dio opreme je zastario, a KS nema veći kapacitet smještaja za vakcine. Želim da napomenem kolika je važnost ove opreme - pitala je Junuzović-Kaljić.

Zastupnica Bilsena Šahman nadovezala se na zastupnicu Junuzović-Kaljić te je pitala da li su planirana sredstva u ministarstvu za rad i socijalnu politiku da se troškovi korisnica Sigurne kuće pokrivaju sa 100 posto.

- Tu smo inicijativu jednoglasno usvojili. Interesuje me koliko je novca predviđeno za Sigurni kuću. Premijera pitam da li ćemo podržati Zavod u Pazariću - rekla je Šahman.

U toku je pauza da bi ministri u Vladi KS i premijer pripremili odgovore na zastupnička pitanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.