NA HITNOJ SJEDNICI

Usvojen budžet Kantona Sarajevo

On iznosi više od 974 miliona KM, odnosno manji je za 160 miliona KM u odnosu na prošlu godinu

A. Ka.

3.2.2021

Usvojen budžet. Avaz

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je budžet za ovu godinu.

On iznosi više od 974 miliona KM, odnosno manji je za 160 miliona KM u odnosu na prošlu godinu. Za budžet su glasala 22 zastupnika, devet ih je bilo suzdržano dok niko nije glasao protiv.

U obrazloženju budžeta, kantonalni premijer Edin Forto je napomenuo da se on formirao u teškoj krizi izazvanoj pandemiji koronavirusa. Obećao je da građani neće biti uskraćeni za infrastrukturne projekte. Najavio da će fokus biti potrošnja na poboljšanje javnog prijevoza i zaštitu okoliša.


Naglasio je da su planirana sredstva za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Premijer Forto je obećao da neće izostati ulaganja u policiju, obrazovanje i zdravstvo. Poručio je da neće biti upošljavanja u administraciji.

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) su smatrali da se prijedlog budžeta nije mogao razmatrati na hitnoj sjednici jer za to, kako su naveli, nije postojala pravna osnova. Insistirali su da se napravi nacrt budžeta, a da potom bude upućen u javnu raspravu. Zatim da ga razmatra Skupština KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.