REAKCIJE

Marić, Čampara i Konaković o budžetu Kantona Sarajevo: Nije idealan, pratit ćemo njegovu realizaciju

Budžet iznosi 974 miliona i manji je za 160 miliona KM u odnosu na prošlu godinu

Piše: F. Mustafić

3.2.2021

Marić, Čampara i Konaković. Avaz

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj hitnoj sjednici usvojila je budžet za 2021. godinu. Budžet iznosi 974 miliona i manji je za 160 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić za „Avaz“ je kazao da je budžet pun manjkavosti i nedostataka.

- Skupština je svedena ispod svakog dostojanstva. Nije omogućena javna rasprava, nismo imali nacrt budžeta. Vlada  nam je na neki način nametnula neku vrstu administrativnog budžeta. Mi iz SBB--a smatramo da je to loša praksa, jer je bužet najvažniji zakon koji jedan parlament donosi u tekućoj godini. Ni na koji način nismo mogli utjecati na formiranje budžeta – istakao je Marić.

Dodao je da će SBB kroz rebalans budžeta predložiti niz amandmana kako bi se javni novac transparentnije trošio.

- Nadamo se da će se kroz rebalans budžeta popraviti neke stvari. Podržali smo budžet zbog građana i kapitalnih projekata. Sigurno je da ćemo motriti na koji način će se realizirati budžet tokom godine – naglasio je Marić.

Socijalna davanja

Nezavisni zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara istakao je da je budžet očekivano manji u odnosu na prošlu godinu zbog posljedica pandemije.

- Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, pandemija je glavni uzrok smanjenja budžeta. Pitanje je, naravno, kakvo će biti punjenje budžeta u 2021. godini. Mi imamo pad poreza i moramo se kretati u skladu s tim – rekao je Čampara za „Avaz“.

Istakao je da Vlada mora biti svjesna da socijalna davanja ne smiju biti dovedena u pitanje.

- Privreda i zdravstvo također ne smiju trpiti. Od Vlade se puno očekuje, ali imajući u vidu smanjenje budžeta Vlada mora kreirati sveukupnu politiku na način da osnovne potrebe ne smiju doći u pitanje, kao što su borački dodaci i socijalna davanja – kazao je Čampara dodajući da je on glasao za prijedlog budžeta.

Budžet nije idealan

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini kaže da je zadovoljan usvojenim budžetom obzirom na okolnosti i pandemiju.

- Činjenica je da nam privremeno finansiranje komplikuje funkcionisanje cjelokupnog sistema, moram reći da sam zaista zadovoljan što je Vlada u kratkom roku uspjela pripremiti budžet i prvi put smo ga usvajali bez nacrta i forme javne rasprave što nam je s jedne strane i žao. Ali zaista puno zahtjeva, pogotovo u oblastima privrede i zdravstva, nalagali su nam ovu kratku proceduru donošenja budžeta. Naravno, on nije idealan, ali je dovoljno dobar da odgovori na potrebe stanovništva Kantona Sarajevo – kaže Konaković.

Prokomentirao je i napade zastupnika SDA u Skupštini.

- Ova opozicija je postala antireklama sama sebi, previše galame, dreke, vike buke oko stvari koje su potpuno normalne. Kanton Sarajevo nema praksu da se budžeti donosi u formi prijedloga, ali recimo, Vlada Federacije BiH koju vodi Novalić, to radi posljednjih godina i onda nam je SDA držala neke moralne pridike a zaista su pokazali neznanje o osnovnim pojmovima usvajanja budžeta – dodao je na kraju Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.