GRADSKO VIJEĆE SARAJEVO

Četvorka do sada ima 14 sigurnih ruku za izbor Bogićevića

Za novi saziv Gradskog vijeća do sada izabrani vijećnici u Starom Gradu, Centru i Novom Gradu

Piše: A. Nalo

11.2.2021

Bogićević će imati veliku podršku vijećnika. Arhiv

Ako je suditi prema do sada izabranim vijećnicima, a koji će predstavljati četiri gradske općine u novom sazivu Gradskog vijeća, sada je već izvjesno da će četvorka osigurati potrebnu većinu da prvi čovjek Grada Sarajeva bude Bogić Bogićević. Za njegov izbor potrebno je 15 ruku.

Kandidatske liste

Kako trenutno stvari stoje, četvorka bi trebala imati 14 svojih gradskih vijećnika, SDA tri, BOSS i USD po jednog. Novogradska vijećnica Enisa Spahić bit će samostalna vijećnica. Još nije poznato da li će SZG ili SBB imati svog predstavnika. 

U Općini Novo Sarajevo još uvijek nije održana sjednica OV.  I tu se očekuje da će četvorka imati najviše svojih ljudi. 

-U ponedjeljak će biti sjednica Kolegija na kojoj će odlučiti kada će biti sjednica OV. Kako trenutno stavari stoje, sigurna četri vijećnika imat će četvorka, a na glasanju će biti ponuđeno osam lista. Sedam ljudi treba proći za GV – kazao nam je Edin Rovčanin, šef Kluba SBB Novo Sarajevo.

Prema tome, četvorka će imati 18 sigurnih glasova za izbor gradonačelnika.  

- Što se tiče Starog Grada kandidatska lista političke stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista dobila je osama glasova, kao i grupe vijećnika: Deljković, Džino, Simonović, Zahiragić, Krivić i Smajović te grupa vijećnika Miladin, Dodik, Jašarević, Zukorlić – Pašalić, Uzunović, Bićo i Saračević. Kandidatska lista grupe vijećnika koju su činili Skaka, Šahović i Išerić nije dobila niti jedan glas, a lista grupe vijećnika Mekić, Skorupan, Garibija, Čengić – Bašović dobila je 7 glasova – kazali su iz Starog Grada.


Novi Grad

To znači da su u ovoj Općini izabrana četiri vijećnika četvorke i dva SDA. U Centru nakon izbora vijećnika za GV četvorka ima 6 predstavnika, a SDA samo jednog.

Na današnjoj sjednici u Novom Gradu izabrani su vijećnici koji idu u Gradsko vijeće. To su Alem Logo iz Naroda i pravde (NiP), Bajro Biber iz Bosanske stranke (BOSS), Adi Škaljić iz Naše stranke (NS), Enisa Spahić, Toni Vukadin iz NiP-a i Drago Jurić iz Unije socijaldemokrata (USD). Ostalo je još da se izabere vijećnik iz reda srpskog naroda i to iz NS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.