GRAD SARAJEVO

Priča o izmjeni Statuta i izboru gradonačenika - malverzacija ili spin?

Ako im to ne uspije, glasat će za Bogića i glumiti demokrate, kažu iz SDP-a

Bogić Bogićević favorit za prvog čovjeka Grada. Avaz

Piše: A. Nalo

16.2.2021

Zbog mogućih malverzacija a koje se, kako se to špekulira u javnosti, pripremaju iz kuhinje SDA, izbor prvog čovjeka Grada Sarajeva mogao bi se iskomplicirati i to uprkos činjenici da četvorka već ima dovoljno ruku za izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika

Čengić: Čekamo glasanja u NS. Avaz

Upoznati OHR

Naime, iako je situacija kristalno jasna, iz SDA će pokušati da na narednoj sjednici Gradskog vijeća, a koja bi se trebala održati 24. februara, da iskoristi stari saziv vijećnika kako bi izmijenili trenutni poslovnik i Statut Grada. Da se prevara sprema, čuli su i u sarajevskom SDP-u. O potencijalnim zloupotrebama upoznat će OHR i Tužilaštvo KS.

- U kuloarima se priča da će pokušati promijeniti poslovnik i Statut da se gradonačelnik na drugi način bira, a ne da ga većina izabere. Na taj način dali bi veće šanse Skaki da ostane i dalje prvi čovjek. Ako im to ne uspije, onda će svi glasati za Bogića i glumiti demokrate – kazao nam je naš izvor iz SDP-a.

U izjavi za „Dnevni avaz“ Irfan Čengić iz SDP-a kazao je da će ova stranka zvaničan stav iznijeti nakon što se završi glasanje u Novom Sarajevu.

- Tada ćemo u jednom pismu objasniti sve i poslati medijima – ističe Čengić.

S druge strane, aktuelni predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić kategorički je odbacio takve špekulacije.


Gavrić: Gradonačelnika bira 15 ruku. Avaz

Javno glasanje

- Dok sam ja na čelu vijeća, ja to neću dopustiti. Mislim da se tu radi samo o dobrom spinu. To sigurno raditi nećemo niti je meni to neko predložio. Izmjena poslovnika i Statuta u vezi izbora sigurno se neće mijenjati i to je definirano u izbornom zakonu – kazao je Gavrić.

Prema njegovim riječima, 15 ruku javnim glasanjem izabrat će gradonačelnika. Isti postupak bit će i kod izbora predsjedavajućeg GV, međutim, on se bira tajnim putem.


Čekaju se vijećnici iz NS

Robert Pleše, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo, kazao nam je jučer da još uvijek čekaju zvaničnu potvrdu iz CiK-a da je odbijena žalba vijećnika Srđana Srdića.

- Čim dobijemo zvanični dokument iz CiK-a, odmah ćemo sazvati Kolegij da se nabrzinu dogovorimo o datumu kada ćemo održati sjednicu OV. Sve će biti gotovo ove sedmice – kazao je Pleše. Ovu informaciju potvrdio nam je i član kolegija Edin Rovčanin iz SBB-a, koji podržava rad načelnika općine i predsjedavajućeg OV.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.