KANTON SARAJEVO

Ministrica Brčić sa zvaničnikom Ambasade SAD razgovarala o borbi protiv svih vidova korupcije

Za finansiranje Ureda za borbu protiv korupcije uspjeli smo osigurati za oko 30 posto viša sredstava u odnosu na 2020. godinu, rekla Brčić

Govorilo se o podršci i načinima pomoći koje ovaj Biro može pružiti radu i aktivnostima Vlade. Pres-služba Vlade KS

A. J.

17.2.2021

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić održala je sastanak sa direktorom Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH Stiven (Stephen) Glaser i program koordinatoricom Lejlom Begtašević-Rudalija.


Na sastanku se razgovaralo o poduzetim i planiranim aktivnostima koje Vlada i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS provode u okviru borbe protiv svih vidova korupcije u Kantonu Sarajevo.



Zakona o zabrani nepotizma

Govorilo se o podršci i načinima pomoći koje ovaj Biro može pružiti radu i aktivnostima Vlade i ministarstva u ovoj oblasti.


- Bila je ovo prilika da delegaciju INL-a informišemo da smo, iako je ovogodišnji Budžet KS u odnosu na prethodni manji za 160 miliona, za finansiranje Ureda uspjeli osigurati za oko 30 posto viša sredstva u odnosu na 2020. godinu. Finansijska neovisnost i kadrovska kapacitiranost Ureda su jedan od prioriteta ove vlade - istakla je ministrica Brčić.


Ova sredstva će Uredu omogućiti upošljavanje pet novih službenika, što predstavlja kadrovsko osnaživanje njegovog rada, a sve sa ciljem šire i jače borbe protiv korupcije u javnom sektoru Kantona Sarajevo.


Razgovaralo se o potrebi snažnije saradnje Ministarstva, Ureda i Kantonalnog tužilaštva, kako bi se na kvalitetniji način procesuirala krivična djela korupcije u KS.


Na sastanku je postignut i konsenzus da se ne smije ni na koji način dovesti u pitanje i ugroziti nezavisnost djelovanja Ureda, što za obje strane predstavlja nulti prioritet.


Među aktivnostima na kojima će Ministarstvo raditi u narednom periodu, najavljeno je donošenje Zakona o zabrani nepotizma, razmatranje mogućnosti donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o zaštiti uzbunjivača na nivou Kantona, a do regulisanja navedenih pitanja na višim nivoima vlasti, implementacija Uredbe o kontroli javnih nabavki, kao i jačanje kapaciteta javne uprave.


Delegacija INL-a je uputila pohvale Vladi KS, zbog organizacije tematske sjednice o borbi protiv korupcije, a koja će se održati 18. februara 2021. godine, kojoj će pored šefa Ureda Erduana Kafedžića prisustvovati i viši savjetnik za borbu protiv korupcije u ovom Uredu Erik Larson (Eric), inače službenik Vlade SAD.

Preventivno djelovanje

Kako je istaknuto, podizanje svijesti o značaju preventivnog djelovanja i borbe protiv korupcije je aktivnost koja svakodnevno mora biti prisutna, a sjednicama Vlade na tu temu šalje se poruka potpune posvećenosti.

Podsjetimo da su novembru 2019. godine premijer KS Edin Forto, ambasador SAD u BiH Erik (Eric) Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Džorgan Endrjus (Jorgan Andrews) potpisali Memoranduma o razumijevanju između Vlade KS i Ambasade SAD u BiH koji tretira podršku i pomoć koju će SAD pružati Vladi KS u borbi, otkrivanju i sankcioniranju korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.