SARAJEVO

Hrast u Pazariću osam stoljeća prkosi vremenu

Ekološko udruženje „Munika“ nekada se brinulo o njegovoj zaštiti

A. Osmanlić
  • Godinama, niko ne zna koliko, nalazi se u avliji porodice Kalember

    Godinama, niko ne zna koliko, nalazi se u avliji porodice Kalember

    Foto: A. Osmanlić


Za stari hrast, koji se nalazi u selu Karaosmanovići, nedaleko od Pazarića, naučnici kažu da je jedan od najstarijih u Evropi. Prema nekim procjenama, star je čak oko 800 godina.

- Stoljećima odolijeva vremenu, ponosno, uspravno, prkosno, snažno, moćno i istrajno se bori protiv osam stotina proljeća, ljeta, jeseni i zima. Volimo ga beskrajno i želimo mu još puno, puno zelenih grana – riječi su mještanina Dževada Handže.

Dom za ježeve

Godinama se nalazi u avliji porodice Kalember. Niko se ne sjeća koliko dugo je tu. Uprkos njegovoj starosti, krošnja svake godine lista. Unutrašnjost stabla je šuplja, a u nju može stati do deset osoba. Dom je raznim životinjama, a trenutno su tu dva ježa. Djeci je najzanimljiviji jer se u igri mogu sakriti.

Hrast privlači pažnju turista i novinara. Međutim, bez obzira na njihovu zainteresiranost, nema putokaza koji bi ih uputili do njega.

S obzirom na to da je i dva metra ispod zemlje, mještani smatraju da bi se mnogo toga možda moglo naći, ali to ne žele ni pokušavati da ne bi oštetili hrast.

Gromovi i geleri

- Gromovi su u njega udarali, geleri pored njega prolazili, ali ga nikad niko nije dirao – kaže jedan mještanin.

Ekološko udruženje „Munika“ iz Hadžića nekada se brinulo o zaštiti ovog hrasta. Međutim, otkako je ovo udruženje ugašeno, o hrastu se, osim vlasnika, niko ne brine.

Više o temi Pazarić

NA VRH

Podijeli članak na