SLUČAJ MEMIĆ

Arijana Memić na Skupštini KS: Dželilović i Dupovac zajedno su izuzeli snimke s kuće Šerifa Konjevića

Podsjećam da su Dželilović i Dupovac zajedno izuzeli snimke sa kuće Šerifa Konjevića kao dokazni materijal u slučaju "Dženan Memić"

Arijana Memić: Pitala i o slučaju Nadin Smajlović. Printscreen

Piše: A. Č.

3.3.2021

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić na današnjoj sjednici imala je pitanje upućeno MUP-u KS.

- Načelnik Mirsad Dželilović je 25. februara 2021. godine u 9:10 sati u uniformi došao na ročište o određivanju pritvora u slučaju Hasan Dupovac i drugi. Podsjećam da su Dželilović i Dupovac zajedno izuzeli snimke sa kuće Šerifa Konjevića kao dokazni materijal u slučaju "Dženan Memić". Jedan od izuzetih snimaka nikada nije prikazan u sudnici i ne znamo šta se desilo sa istim. 

Interesuje me da li je to uobičajna praksa napuštanje radnog mjesta u toku radnog vremena i odlazak u službenoj uniformi i pri tome koristeći službeni automobil dolazeći na ročišta osobama koje se terete za organizirani kriminal. Da li je Dželilović tražio dopis o odobrenju da napusti radni prostor i da dođe na ročište? Je li zatražio odobrenje da koristi službeno vozilo, je li sačinio službenu zabilješku da je prisustvovao ročištu, je li sačinjena službena zabilješka da je koristio službeno vozilo taj dan, je li za očekivati da će pripadnici MUP-a KS? Molim da mi se dostavi pismeni odgovor na ova pitanja - rekla je zastupnica Arijana  Memić.


O audiosnimku iz Hitne pomoći

Drugo pitanje postavila je Tužilaštvu KS vezano za audiosnimke Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS u noći kada je u Velikoj aleji stradao Dženan Memić.

- Da li je Kantonalno tužilaštvo KS izuzelo i preslušalo snimke iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS iz noći kada je napadnut Dženan Memić. Kako to da ste uprkos tim snimcima odlučili teretiti Seferoviće za saobraćajnu nesreću, kada se na početku tvrdi da je Alisa Mutap udarila autom u drvo. Fascinantno je da ste u svemu tome od situacije “djevojka udara vozilom u stablo i lakše je povrijeđena” preko poziva vezano za Dženana Memića došli do kvalifikacije saobraćajna nesreća, pa ubistvo, pa opet saobraćajna nesreća - pitala je Memić.

O slučaju Nadin Smajlović

Treće pitanje upućeno je Tužilaštvu KS u vezi slučaja Nadin Smajlović.

Tužilaštvo KS donijelo je naredbu o neprovođenju istrage, dok je Federalno tužilaštvo po pritužbi advokata naložilo pokretanje istrage navodeći da je odluka o neprovođenju istrage bila preuranjena.

- Po krivičnoj prijavi roditelja oštećene Nadin Smajlović donijeli ste Naredbu da se istraga neće provoditi protiv ljekara KCUS prijavljenih za nepružanje medicinske pomoći, nesavjesno liječenje jer se po vašem mišljenju očigledno da nije desilo krivično djelo. Radi se o slučaju koji izaziva veliko interesovanje javnosti. Zašto niste otvorili istragu tokom godinu dana koliko ste držali predmet, zašto ste dozvolili i potvrdili odluku tužiteljice Škaljić koja je očigledno preuranjena, bez da ste ispitali činjenice i sve okolnosti slučaja koje ste bili dužni utvrditi - pitala je Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.