PRENOSIMO

Sebija Izetbegović: Svi su se opustili, sve je više pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Smatram da bi Krizni štab KS morao biti u stalnom zasijedanju u ovakvoj situaciji, kaže direktorica KCUS-a

Sebija Izetbegović. Agencije

A. Ka. / Hayat.ba

3.3.2021

Još ranije je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), upozoravala da je za očekivati povećanje novozaraženih jer su se svi opustili, a situacija na terenu govori ni da se ranije donesene mjere dovoljno ne poštuju, u nekim kantonima - nikako.

Zabrinjava, govori za Hayat.ba prof. Izetbegović, što je sve više pacijenata koji dolaze u KCUS sa teškom kliničkom slikom, te da se povećao broj bolesnika mlađe životne dobi.

- Zaista se Krizni štab Kantona Sarajevo mora ozbiljnije pozabaviti epidemiološkim stanjem u KS koje je ozbiljno narušeno, mjerama ali i provođenju istih. Život mora teći dalje, ljudi moraju raditi, ali Krizni štab i postoji zbog toga da sve prilagodi - da život teče što je moguće normalnije, a da građani budu što je moguće više zaštićeni. Također, smatram da bi Krizni štab KS morao biti u stalnom zasijedanju u ovakvoj situaciji. Pritisak prema KCUS-u izuzetno teških Covid 19 bolesnika je veliki. Stalno naglašavam da mi u KCUS-u moramo brinuti i o bolesnicima koji nisu Covid 19, ali trebaju uslugu, kao i o tome da budu razdvajani da prenošenje infekcije svedemo na minimum. Imamo i sve više pozitivnih uposlenika kao i onih u izolaciji. Situacija je vrlo ozbiljna – upozorava prof. Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.