SASTANAK U TOKU

Vlada KS donijela nove mjere, nastavljena sjednica

Završena je hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo koja je održana zbog pogoršane zdravstvene situacije u kantonu

Forto i Vranić. Vlada KS

Piše: A. Čengić

4.3.2021

Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo koja se održava zbog pogoršane zdravstvene situacije u Kantonu još uvijek je u toku. Sjednici prisustvuju i članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Haris Vranić rekao je da je jučer bilo 1.100 testiraja i skoro 400 pozitivnih.

- To ukazuje da ulazimo u treći val epidemije. Federalna Vlada i Federalni krizni štab su nas zapostavili i dozvolili su neodgovorno ponašanje unutar Kantona. Svako donosi svoje mjere i nemamo stavova. Nemamo ni na vidiku vakcina. Mi, kao Vlada i Krizni štab se nadamo da ćemo uspjeti dovesti situaciju pod kontrolu - rekao je Vranić.

Rekao je i da je u stalnom kontaktu sa direktorom Opće Bolnice i direktoricom KCUS-a.

- Opća bolnica je popunila sve kapacitete, a Klinički centar ima još oko 20 slobodnih kreveta. Ovo govorim jer je zdravstveni sistem prenapregnut. Medicinsko osoblje je već godinu pod pritiskom. Današnji podatak da je 46 radnika pozitivno na virus pokazuje da gubimo radnike koji pružaju usluge pacijentima. Isto je u Općoj bolnici. Radimo na donošenju novih mjera i mislim da ćemo uspjeti pobijediti treći talas pandemije - rekao je Vranić. 

Premijer KS Edin Forto saopćio je neke zaključke koji su doneseni, ali kako je rekao Vranić, to nisu konačne mjere jer je sjednica još u toku.

Ovo se trenutno događa širom Evrope. Trenutno se borimo da naš zdravstveni sistem ostane na nogama. Ljudstva fali, a kapaciteti su popunjeni. Ako želimo opstati moramo spasiti zdravstveni sistem. Zaključci koje smo donijeli su:

  • - Nalaže se JU Dom zdravlja da se sa evidencije službe za zapošljavanje angažuje 15 ljekara, 15 medicinara i 20 higijeničara.
  • Domovi zdravlja i Opća bolnica da pojača kapacitete
  • Otvaramo novi drive-in punkt za testiranje
  • Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da nabavi 20.000 brzih testova kojim ćemo značajno pojačati testiranje zdravstvenih radnika
  • Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da osigura finansijska sredstva u svrhu nastavka nesmetanog PCR testiranja
  • Zdravstvene ustanove da odrede patronažne mjere
  • Angažirati bolničke krevete u privatnim ustanovama koje su u mogućnosti
  • Vlada nastavlja sa hitnom sjednicom i očekuje se da će tokom dana biti usaglašene nove mjere, a koje se tiču privrednih subjekata odnosno ugostiteljskih i drugih objekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.