SAOPĆENJE

MUP KS o hapšenju aktivistice Nidžare Ahmetašević: To nema veze sa njenim građanskim aktivizmom

Povodom njenog hapšenja oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je jutros. Arhiva

A. K.

6.3.2021

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević jutros je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu zbog “činjenja krivičnog djela” i “nepoštovanja naredbi službene osobe”.

Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi, navode iz MUP-a KS

Povodom njenog hapšenja oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS.


Lišena slobode

- Dana 06.03.2021. godine oko 13,00 sati u ulici Zagrebačka, područje općine Novo Sarajevo, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, u kojem je osoba inicijala N. A. iz Sarajeva narušila javni red i mir na način da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službena lica ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Nakon što je u više navrata od strane policijskih službenika upozorena da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira ista je odbila da postupi po zakonito izdatom naređenju policije, te je time nastavila sa vršenjem prekršaja, nakon čega je, u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode.


Zakon o prekršajima

O svemu navedenom je upoznat i dežurni sudija Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu, uz čiju saglasnost je, nakon prethodno izvršene trijaže u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, ista smještena u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode Uprave policije MUP-a KS. U zakonom propisanom roku protiv iste će biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Obzirom da su se u javnom prostoru pojavile informacije kako lišenje slobode ove osobe ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, ovom prilikom ističemo da u potpunosti i s gnušanjem odbacujemo takve navode i insinuacije, uz napomenu da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo. Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi - navodi se u saopćenju MUP-a KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.