KANTON SARAJEVO

Šta su utvrdili inspektori: Mjere prekršene u kladionicama, kafićima i vozilima gradskog prijevoza

Izdata su 43 prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 77.000 KM

Proteklog vikenda izvršen je 261 inspekcijski nadzor na području devet općina u Kantonu Sarajevo. Avaz

Piše: Adela Kukić

8.3.2021

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) sprovodi pojačan inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, trgovinama, hotelima, kladionicama, javnom gradskom prijevozu i prati poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Proteklog vikenda izvršen je 261 inspekcijski nadzor na području devet općina u Kantonu Sarajevo, prilikom čega su uočene brojne nepravilnosti od prekobrojnog broja ljudi u zatvorenim prostorima, nepoštivanja socijalne distance do nepravilnog ili nenošenja maski.


Fahir Halilović: nastaviti sa intenzivnim i pojačanim inspekcijskim nadzorima. Avaz

Poziv na individualnu odgovornost

Za utvrđene nedostatke izdato je 40 rješenja o otklanjanju nedostataka i 43 prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 77.000 KM, od čega je 19 prekršajnih naloga u iznosu 36.000 KM ugostiteljskim objektima, kladionicama 16 prekršajnih naloga u iznosu od 28.000 KM i četiri prekršajna naloga u iznosu od 7.000 KM tržnim centrima, saopćeno je iz KUIP.

- I u narednom periodu ćemo, zbog alarmantne epidemiološke situacije, nastaviti sa intenzivnim i pojačanim inspekcijskim nadzorima kod svih subjekata. Koristim priliku da ih pozovem da maksimalno poštuju propisane mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i građane da iskažu individualnu odgovornost, a sve sa ciljem suzbijanja potpune eskalacije pandemije – kazao je direktor KUIP Fahir Halilović.


Veliki problem predstavljaju vozila gradskog prijeovza. Avaz

Pregledano 76 kladionica

Odlukom Kriznog štaba KS naloženo da u sredstvima javnog gradskog prijevoza moraju biti prisutni covid redari, međutim nadzorom je uočeno da ta naredba nije ispoštovana.

Od 91 inspekcijskog nadzora, koliko ih je obavljeno u javnom gradskom prijevozu, covid redari nisu zatečeni ni u jednom vozilu. Saopćeno je da su izdata su rješenja o otklanjanju nedostataka koja će biti praćena po službenoj dužnosti.

Od četvrtka je pregledano 76 kladionica, te je izdato 16 prekršajnih naloga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.