NA LICU MJESTA

Gavrankapetanović: Hvala Vučiću, građane pozivam na maksimalan oprez

Potvrđeno je da će u roku od 12 sedmica iz Srbije stići 5.000 novih doza za revakcinaciju

A. Kukić

Konferencija za novinare u Općoj bolnici

Foto: A. Ovčina


U Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ danas je stiglo 170 doza vakcine AstraZeneca, koje je FBiH donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon što je počelo vakcinisanje zdravstvenih radnika, u prostorijama Opće bolnice održana je konferencija za novinare.

Direktor bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović kazao je da je danas veoma značajan dan, jer će osoblje koje svaki dan radi s covid pacijentima biti vakcinisano.

- Ja bih iskoristio priliku da se zahvalim predsjedniku Republike Srbije, gospodinu Vučiću. Želio bih da uputim apel, jer je zadnjih nekoliko dana došlo do eksplozije virusa, pozivam stanovništvo na maksimalan oprez – kazao je i dodao da je tokom jučerašnjeg dana na bolovanje otišlo sedam medicinskih sestara i 3 doktora jer su pozitivni na koronavirus.

Agonija prekinuta

Doktor Ednan Drljević, koji se prvi vakcinisao, zahvalio se na prekinutoj agoniji jer je makar dio vakcina stigao.

- Nemam nikakvih antitijela i svaki dan mi je predstavljao psihički stres. Nadam se da će taj stres biti manji u narednim danima i to se, također, dešava i drugim kolegama. Još jedna stvar je jako važna, potvrđeno nam je iz Kabineta predsjednika susjedne države da ćemo u roku od 12 nedjelja dobiti 5.000 novih doza i izvršiti revakcinaciju – rekao je Drljević.

Glavni tehničar u covid odjelu, Mahir Pekić, također se zahvalio na vrijednoj donaciji.

- Ovo nam daje snagu i dalju volju da se borimo, a žao mi je naših sugrađana i apelujem na sve nadležne institucije da učine sve da pomognu našim sugrađanima – poručio je Pekić.

Efikasnost vakcina

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Anisa Bajramović kazala je da je KS zaprimio 1.050 doza vakcina koje će se proslijediti zdravstvenim ustanovama u kojima se radnici svakodnevno susreću s covid pacijenima.

- S stručne strane AstraZeneca je vrlo kvalitetna, ima visoku efikasnost i studija u Škotskoj je pokazala da je samo sa jednom dozom ove vakcine postignuto 94 odsto zaštite i ti se ljudi nisu hospitalizirali – kazala je.

Više o temi Ismet Gavrankapetanović

USPJEŠAN OPORAVAK
Abdulah Sidran bio na kontroli
NA VRH

Podijeli članak na