BIO UZ BORCE ARBIH

Dan žalosti u Hadžićima zbog smrti Mustafe Đelilovića

Patriotska liga ističe da je rahmetli Đelilović učestvovao u donošenju svih bitnih odluka na pripremi odbrane od agresora

Preminuo u 66. godini. Arhiva

A. K.

11.3.2021

Savez udruženja boraca Patriotska liga Kantona Sarajevosaopćio je jučer da je istaknuti član i jedan od osnivača Patriotske lige BiH Mustafa Đelilović, ratni načelnik Hadžića, preselio na ahiret u 66. godini u Sarajevu.

Patriotska liga ističe da je rahmetli Đelilović učestvovao u donošenju svih bitnih odluka na pripremi odbrane od agresora. 


Povukao se s javne scene

- Nadamo se da će i budući naraštaji slijediti njegov put u očuvanju jedine domovine BiH. Bio je član Prvog štaba Patriotske lige u RBiH. Tokom cijelog ratnog perioda bio je stalno uz borce Armije RBiH i stanovnike Hadžića. Ulagao je maksimalne napore u osiguravanju neophodnih sredstava za njihov život, izbjeglice i raseljene, kao i Armije RBiH. Nakon sloma agresije postepeno se povukao s javne scene - navode iz Saveza.


Neosnovano optužen

Dodaju da je Đelilović 2012. "neosnovano optužen za ratne zločine koji nikada nisu dokazani, jer se nisu nikada ni desili". Prvostepenom presudom Suda BiH proglašen je krivim i osuđen na 10 godina zatvora. No, Žalbeno vijeće Suda BiH poništilo je tu presudu i naložilo ponavljanje postupka. 

U slučaju smrti optuženog, zakonom je predviđeno obustavljanje postupka protiv njega. Njegova advokatica Edina Rešidović očekuje da će takvu odluku donijeti Sud BiH.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović proglasio je danas Dan žalosti na području te općine. Komemoracija u organizaciji Općine i Koordinacije boračkih udruženja općine Hadžići održana je u 11:00 sati, a dženaza -namaz će se održati u 15:30 sati na mezarju Kućice-Hadžići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.