SARAJEVO

Sastanak delegacija VSTV-a i Vlade KS: U fokusu efikasnost pravosudnih institucija

Tema današnjeg sastanka bili su I prostorni kapaciteti pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo

Avaz.ba

16.3.2021

Sa sastanka VSTV-a i Vlade KS. VSTV BiH

U cilju unapređenja efikasnosti pravosuđa kroz saradnju sa predstavnicima izvršne vlasti, delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine posjetila je danas Vladu Kantona Sarajevo.


Dužina trajanja postupaka

Predsjednik Halil Lagumdžija, potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan te direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić i njegov zamjenik Hajro Pošković održali su sastanak sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom, ministricom pravde i uprave Lejlom Brčić i ministrom finansija Vlade Kantona Sarajevo Davorom Čičićem.

Tema današnjeg sastanka bili su prostorni kapaciteti pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo, imenovanje odgovarajućeg broja sudija i tužilaca i dužina trajanja postupaka u ovim institucijama, te pitanje tzv. „komunalnih predmeta“.


Imenovanje novih sudija

Učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno pronaći hitno rješenje za proširenje prostornih kapaciteta Kantonalnog suda u Sarajevu kako bi se mogle imenovati nove sudije i tako unaprijedila efikasnost ovog suda.

Također je zaključeno da je, kroz saradnju sa kantonalnim komunalnim preduzećima, potrebno pronaći rješenje za smanjenje priliva „komunalnih predmeta“ u Općinski sud u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.