LOŠE VIJESTI

U Kantonu Sarajevo 804 nova slučaja koronavirusa, preminulo devet osoba

Zabilježen je oporavak 537 osoba u istom periodu

A. Ka.

Raste broj zaraženih

Foto: Ilustracija


Nakon laboratorijskih analiza 1.952 uzoraka, u Kantonu Sarajevo su proteklog dana evidentirana 824 nova slučaja Covid infekcije. Od ovog broja, 501 novozaražena osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana, preminulo je devet pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Zabilježen je oporavak 537 osoba u istom periodu.

Trenutno je u KS hospitalizirano 695 osoba sa oboljenjem Covid-19. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalazi se 534 pacijenta, a u Općoj bolnici „Prim. dr Abdulah Nakaš“ 161 pacijenata. Pomoć respiratora koristi 28 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.012 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se nalazi 6.576 osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj novozaraženih osoba iznosi 646, dok sedmična incidenca, odnosno broj novozaraženih u prethodnih sedam dana na 100.000 stanovnika iznosi 1.075.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, iz Zavoda za javno zdravstvo apeluju na maksimalno poštivanje mjera koje su na snazi. Posebno se ukazuje na važnost pravilnog nošenja maske, održavanja fizičke distance, izbjegavanja gužvi i zatvorenih prostora kao i mjesta na kojima su mogući bliži kontakti duže vrijeme.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na