NOVO SARAJEVO

Akciji darivanja krvi pridružio se i načelnik Hasan Tanović

Tanović je naglasio da mu je kao ljekaru i humanisti imperativ da pomaže ljudima te je apelirao na sve građane da se u što većem broju odazovu ovakvim akcijama

Tanović darovao krv. Opća Novo Sarajevo

A. J.

17.3.2021

U organizaciji Službe zaštite i spašavanja u okviru Štaba Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a u svrhu osiguravanja dovoljnih zaliha krvi i krvnih sastojaka. Akciji koja spašava ljudski život, darivanjem krvi, pridružio se i načelnik općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović.


Ovom prilikom, načelnik je naglasio da mu je kao ljekaru i humanisti imperativ da pomaže ljudima, te je apelovao na sve građane da se u što većem broju odazovu ovakvim akcijama Crvenog križa i Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.


„Kap koja život znači“ tradicionalna je aktivnost Crvenog križa Novo Sarajevo. Krajnji cilj je prikupljanje dovoljnih količina krvi u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH.


Davalaštvo prati izuzetno teška situacija koja je dodatno pogoršana i proglašenjem pandemije COVID-19. Darivanje krvi se zasniva na medicinskom principu da svaka zdrava osoba može bez štetnih posljedica za svoje zdravlje dati jednu dozu krvi jer time daje količinu koja se smatra kao normalni “višak” bez koje čovjek može da obavlja i najteže poslove. Davalaštvo je dobrovoljno, anonimno i besplatno.


Organizatori akcije su: Crveni križ Novo Sarajevo, Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Sarajevo, Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo, Ronilački klub Bosna, Radio klub Novo Sarajevo E71-ENS, Služba za spašavanje iz ruševina – KJKP Rad, Centar za zdravo starenje, Služba Civilne zaštite, Općina Novo Sarajevo i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.


Akcija dobrovoljnog darivanja krvi je organizovana u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Sarajevo 1934 u ulici Džemala Bijedića 106, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.