DAN REINTEGRACIJE

Na današnji dan je Grbavica, naselje uništeno do neprepoznatiljivosti, vraćena Sarajevu

Veselin Vlahović Batko kojeg su zvali "monstrum s Grbavice" Sud BiH je krajem marta 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina

Piše: A. K.

19.3.2021

Grbavica tokom opsade Sarajeva. Arhiv

Prije 25 godina, na današnji dan, izvršena je reintegracija sarajevskog naselja Grbavica.

Reintegracijom Grbavice, posljednjeg sarajevskog naselja koje je bilo pod srpskom okupacijom, je završen transfer vlasti u sarajevskim općinama koje su prema Dejtonskom sporazumu pripale Federaciji BiH.

Nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Na Grbavici su počinjeni neki od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva. Veselin Vlahović Batko kojeg su zvali "monstrum s Grbavice" Sud BiH je krajem marta 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina. 

Danas će na šehidskom mezarju Kovači, mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, spomen-obilježju Gornji Kovačići, spomen-obilježje Grbavica, Spomen-obilježju logorašima (Grbavica) biti položeno cvijeće i odata počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata povodom obilježavanja Dana reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca i Dana i Dana mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Gornji Kovačići i Vraca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.