JU DJECA SARAJEVA

Banda: Krizno je stanje, ali brinemo o zdravlju uposlenika i djece

Pratimo preporuke Kriznog štaba i Vlade KS, držimo sve pod kontrolom, kaže Banda

Piše: A. Kukić

20.3.2021

Suanita Banda. AVAZ

Određen broj zaposlenika JU "Djeca Sarajeva" je pozitivan na koronavirus i stanje jeste krizno po tom pitanju, ali sve držimo pod kontrolom i itekako brinemo za zdravlje zaposlenika i djece, kazala je za portal "Avaza" direktorica ove ustanove Suanita Bande.

Inače, grupa zaposlenika JU "Djeca Sarajeva" obratila se javnosti putem medija. Kazali su da u vrtićima vlada haos zbog zaraze, da jedan zaposlenik radi sa tri odgojne grupe.

O ovome smo razgovarali sa direktoricom JU "Djeca Sarajeva". Kazala nam je da je do sada u ovoj ustanovi 71 zaposlenik prebolovao koronavirus, a 27 se trenutno nalazi u izolaciji na osnovu pozitivnog testa, tu spadaju odgajatelji i tehničko osoblje.



Pozitivni na koronavisu

- Stanje jeste krizno po pitanju oboljenja uposlenika, i ja sam pozitivna na koronavirus, u izolaciji sam, ali želim reći da sve držimo pod kontrolom i itekako brinemo za uposlenike, njihovo zdravlje i zdravlje djece - istakla je Banda.

S obzirom na to da se bilježi odsustvo djece iz određenih grupa, zbog pozitivnog testa na koronavirus ili kontakata, objašnjava Banda, odlučeno je da se neke grupe spoje.

- Gdje je to bilo moguće, organizirano je da se određene grupe djece spoje u jednu. Ta grupa broji oko desetero djece - dodala je Banda.

Navela je i da je potpuna dezinformacija da ustanova nema toaletnog papira, sapuna i zaštitnih maski.

- Nije tačno da nemamo potrebna higijenska sredstva ili zaštitne maske. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS nam je doniralo 3.500 zaštitnih maski, pored naše redovne nabavke. Pored toga, dobili smo od donirane toplomjere i sredstva za dezinfekciju od PPZ-a - grekla je Banda.

Što se organizacije rada tiče, sve zavisi od Vlade KS.

- Vlada KS je osnivač ove ustanove i pratimo preporuke i pridržavamo se onog što kažu. Ovakav način rada će se nastaviti sve dok ne dobijemo neke druge upute od Vlade KS i Kriznog štaba KS - kazala je Banda.

Dženita Babović, zaposlenica vrtića "Dječiji grad" kazala je za portal "Avaza" da ima potrebu da se obrati javnosti i demantuje navode da u JU "Djeca Sarajeva" vlada haotično stanje.

- Zdravstveno-higijenski uslovi u našem vrtiću su na visokom nivou. Od sredstava za higijenu imamo sve, od sapuna, toaletnog papira, deterdženta do sredstava za dezinfekciju - kazala je Babović.


Nepotpisana pisma

Kolektivi vrtića "Žubor" i "Aneks" su također reagovali i pozvali da se ubuduće šalju potpisana saopćenja.

- Dezinfekcije, sapuna i sve što je navedeno nije nikad falilo. Od roditelja nikad nismo tražili materijal za rad, a kamoli stvari za higijenu. Ubuduće kad neko šalje ovakve izjave, neka se potpiše, tj. šalje u svoje ime ili u ime kolektiva svog vrtića - naveli su iz "Žubora".

Iz vrtića "Aneks" ukazuju na potrebu međusobnog pomaganja.

- Imamo dovoljno sredstava, u ovako teškom periodu zar je potrebno da se stvaraju dodatni problemi. Trebamo pomagati i olakšavati jedni drugima - poručili su iz vrtića "Aneks"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.