USVOJENI AMANDMANI

Vlada KS će osigurati stimulaciju za zdravstvene radnike

Stimulacije zdravstvenim radnicima ćemo isplati kroz finansijski plan ZZO, možda ne u ovom iznosu, ali sigurno je da će biti stimulacije, rekao je Forto

Forto: Podrška zdravstvenim radnicima. Avaz

Piše: A. Č.

22.3.2021

Nakon rasprave i diskusije Vlad KS usvojila je amandmane zastupnika Elvedina Okerića, a dobila Kluba SDA, a koja se tiču Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

Kada je u pitanju amandman kojim se traži jednokratna stimulacija u iznosu od 1.000 KM za sve radnike koji rade u zdravstvenim ustanovama direktno u borbi protiv Covida, Forto je rekao kako su to već planirali da urade putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.


Sigurno je da će biti stimulacija

- Stimulacije zdravstvenim radnicima ćemo isplati kroz finansijski plan ZZO, možda ne u ovom iznosu, ali sigurno je da će biti stimulacije. Vlada KS će subvencionirati rad vrtića i produženih boravaka. Imamo sredstva za to. Svima ćemo dati neto i doprinose, to smo već planirali. Što se tiče produžene boravke, nećemo to staviti kao zakonsku stavku jer ne znasmo šta će se dešavati u narednom periodu, ali i na tome radimo - rekao je Forto.Kada je riječ o amandmanu kojim se traži oslobađanje od plaćanja vrtića i produženog boravka za one koji su bili u izolaciji, premijer Forto je rekao da oni to već rade.

Također, kazao je i to da nema potrebe uvrštavati u ovaj zakon da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele minimalne bruto plate.

- Ovdje se traži da eksplicitno kažemo da ćemo i platu i doprinose platiti. Mi ćemo dati neto minimalnu platu i doprinose svima kojima smo zabranili rad, to smo već planirali. Nećemo staviti kao zakonsku stavku jer ne znamo šta će se dešavati u narednom periodu, ali će biti ispunjeno. Kada je u pitanju amandman kojim se traži da se takse i naknade ne plaćaju narednih 90 dana, namjera je da se oslobode svi plaćanja bez obzira na proglašenje prirodne nesreće. Odlučili smo da ne idemo s ovim, ostavljamo mogućnost ako FBiH proglasi stanje prirodne nesreće - rekao je Forto dodajući da imaju programe i na raspolaganu 21 milion KM u te svrhe.


Uspješni studenti oslobođeni školarine

Vlada KS je prihvatila amandmane kojim se studenti koji sami sebi plaćaju školarinu, a završili su prethodnu godinu s prosjekom osam i položili sve predmete, oslobađaju dijela troškova školarine. 

Također, prihvaćen je i amandman kojim MUP KS može donositi podzakonske akte koji proizvode dodatne fiskalne efekte na budžet, a s ciljem upošljavanja određenog broja službenika koji nedostaju.

Skupština je po hitnom postupku usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.