REAKCIJE

Premier kladionica tužit će zastupnika Seada Milavicu

Smatraju da je lažna tvrdnja zastupnika Milavice da ''kladionice ne plaćaju porez''

Milavica: Kladionice ne plaćaju porez. ARHIV

Piše: Avaz.ba

23.3.2021

Milavica: Kladionice ne plaćaju porez. ARHIV

Sjednica Skupštine KS održana je jučer na kojoj na kojoj je usvojen zaključak u kojem se od Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba KS traži hitno zatvaranje kladionica. 

Zbog izjave zastupnika Seada Milavice (DF) da kladionice ne plaćaju porez oglasili su se iz "Premiera".

Reakcija "Premier" kladionice

- Nakon svega što smo imali priliku čuti tokom te sjednice, ne možemo ne reagirati na temeljnu nepismenost i zlonamjernost osoba koje sebe nazivaju političarima. Prije svega, kladionice nisu nikakva "izvorišta zaraze". Priređivači igara na sreću su legalni poslovni subjekti koji su, kao i svi drugi, teško pogođeni ovom pandemijom. Nadalje, zastupnik Demokratske fronte Sead Milavica je u svom obrazlaganju izjavio

- Zamislite koliko jedna kladionica zaradi za jedan dan i pri tome ne plaća porez - naglasili su iz "Premier" kladionice.

Ističu da je Milavica očigledno zaboravio da porezi postoje i da ih kladionice plaćaju.

Kladionice plaćaju porez

- Zakonom o igrama na sreću FBiH propisana je naknada od 5% na sve uplate i porez od 10% na sve dobitke iznad 100 KM, kao i 300 KM naknade po uplatnom mjestu za RNG igre. Milavica je izgleda zaboravio i da su svi priređivači igara na sreću uvezani direktnom vezom s Poreznom upravom Federacije BiH te da Porezna uprava FBiH ima direktan uvid u sve uplate i dobitke u realnom vremenu. Od svega toga više miliona KM slije se svake godine i u budžet Kantona Sarajevo - navodi se u reakciji.

Smatraju da stoga lažna tvrdnja zastupnika Milavice da ''kladionice ne plaćaju porez'', pogotovo s odgovorne pozicije zastupnika u Skupštini KS, predstavlja grubo obmanjivanje i dezinformiranje javnosti te nanosi veliku štetu ugledu legalnih priređivača igara na sreću, koji uredno posluju i poštuju sve svoje zakonom propisane obaveze.

Prijava Poreznoj upravi

- Ukoliko Milavica ima neka saznanja da pojedini priređivači izbjegavaju obvezu plaćanja poreza te nisu direktno uvezani s Poreznom upravom FBiH, njegova je dužnost to prijaviti nadležnoj Poreznoj upravi na kojoj je onda da prekršitelje i kazni. Međutim, generalizirati i ovako paušalno ocjenjivati kako 'kladionice ne plaćaju porez', predstavlja djelo klevete i zastupnik Milavica može očekivati više tužbi u skoro vrijeme. Na kraju, ističemo kako "Premier" kladionica na svojim uplatnim mjestima u potpunosti poštuje važeće epidemiološke mjere i restrikcije. Također ćemo prihvatiti i sve eventualne nove mjere nadležnih kriznih štabova, jer i nama je u cilju da svi što prije pobijedimo ovu pošast. Međutim, kao jedna od rijetkih firmi koja u vrijeme pandemije nije otpustila nijednog radnika te smo s više od 300.000 KM donacije pomogli rad medicinskih ustanova diljem BiH, ne možemo dopustiti da naš ugled i ime na ovaj način blate zastupnici poput Seada Milavice - zaključili su.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.