SARAJEVO

Ministar Šteta: Vlada KS će pokušati obezbijediti sredstva za isplatu radnika GRAS-a

Nakon protesta radnika kantonalnog preduzeća GRAS

Piše: A. Ovčina

23.3.2021

Šteta: Vlada KS će pokušati naći maksimum i obezbijediti sredstva kako bi isplatili plate radnicima. PRINTSCREEN

Nakon sastanka koji se održao danas između premijera Vlade KS Edina Forte i njegove delegacije sa predstavnicima GRAS-a, oglasio se ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta

Kako je kazao, postoji blokada računa na 8,2 miliona KM, a koja se odnosi na tužbe radnika GRAS-a prema preduzeću. Kaže, kako tužbe datiraju još od 2006. godine kada je potpisan kolektivni ugovor te da je nakon 15 godina na ovu Vladu došlo da rješavaju taj problem.


Sporazum nije validan

- Prije mjesec i po smo u Vladi KS donijeli Zaključak gdje tražimo od Ureda za antikorupciju i Budžetskog aparata KS da napravi izvještaj i da nas informiše o stanju svih nedaća u periodu od 2006. do 2018. godine, prije svega kako je došlo do silnih tužbi i ko je kriv te kako je došlo do toga da se nije plaćao PDV i doprinosi ljudima koji rade gdje je napravljena šteta preduzeću GRAS, ali i svim građanima KS u iznosu većem od 300 miliona KM – kazao je Šteta.

- Nakon sastanka sa upravom i advokatom izašli smo pred radnike. Bilo je preko stotinu radnika, kojima smo objasnili stanje u kojem se nalazimo. Odgovorili smo na njihova pitanja, pojasnili da u budžetu KS ove godine stoji rekordan iznos iako je vrijeme pandemije. Međutim, silni milioni u tužbama koji su danas blokirali račun nisu bili predmet potpisanog sporazuma i nisu predviđeni njime, tako da i taj sporazum koji je potpisala prošla Vlada nije validan s aspekta brojki nije tačan, jer brojke koje su tu po pitanju tužbi nisu adekvatne gdje piše 15 miliona KM, a prema našoj procjeni će iznosti oko 60 miliona KM. Obavezno je da Kanton obezbijedi 15 miliona u toku 5 godina - rekao je Šteta. 

Deblokirati račun

Dodao je kako postoji situacija da su platili 12 miliona te da imaju blokade u iznosu 20 miliona KM u 5 mjeseci.

- Veliki broj uposlenika GRASA je svjestan situacije u kojoj se nalazimo. Moram reći da nije jednostavno naći 8 miliona KM da bi se deblokirao račun te potom naći sve novce koji nam trebaju i za plate i za plaćanje nekih drugih usluga koje Gras ne plaća već mjesecima - istakao je ministar. 



Dogovor s bankom

Istako je da su direktor i advokat otišli u banku da s bankom pokušaju dogovoriti prolongiranja ili plaćanja u ratama kako bi dio tužbi isplatili sada, kako bi se radnicima podjelila plata.

- Nadam se da će se pronolgirati plaćanje tih tužbi, a Vlada KS će pokušati naći maksimum i obezbijediti sredstva kako bi isplatili plate radnicima i kako bi imali javni prijevoz, onakav kakav građanima treba - zaključio je ministar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.