AVAZ NA LICU MJESTA

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Sarajeva: Postoji li sad većina?

Vijećnici su birali između Ademovića i Srdića za predsjedavajućeg, no čak 11 listića bilo je sumnjivo

Piše: Amila Ovčina

24.3.2021

Sjednica Gradskog vijeća - Avaz
Sjednica Gradskog vijeća - Avaz
Sjednica Gradskog vijeća - Avaz
Sjednica Gradskog vijeća - Avaz
Sjednica Gradskog vijeća - Avaz
+2

U Vijećnici je u 10 sati počela konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj su vijećnici trebali izabrati gradonačelnika i predsjedavajućeg GV, kao i njihove zamjenika, no prekinuta je nakon dva i po sata.

Nakon što su vijećnici  kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila mandat, preuzeli  dužnost javnim davanjem i potpisivanjem svečane izjave u skladu s Poslovnikom Gradskog vijeća Sarajeva, krenulo se u izbor predsjedavajućeg.

Toni Vukadin je predložio za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića (Narod i pravda), a za ovu poziciju kandidat je i Srđan Srdić (samostalni vijećnik) kojeg je predložio Vedran Dodik.


Sumnjivo glasanje

Nakon prvog kruga glasanja, 10 vijećnika glasalo je za Ademovića, a pet za Srdića, jedan glas bio je nevažeći, a jedan listić ostao je nepopunjen, a čak 11 izaziva sumnju. Rezultati nisu mogli biti prihvaćeni, jer su listići popunjavani na čudan način s nekim tačkicama.

Predsjedavajući Igor Gavrić je dao pauzu.

Nakon pauze, sjednica je prekinuta jer nije bilo kvoruma.

Kako javlja "Avazov" reporter s lica mjesta, nisu bili prisutni vijećnici iz Starog i neki iz Novog Grada.

Pojavile su se i nezvanične informacije da je ipak Srdić dobio najviše glasova za predsjedavajućeg Gradskog vijeća što bi onda značilo da Bogić Bogićević ne može biti imenovan za gradonačelnika. Vijećnici pod kontrolom Ibrahima Hadžibajrića navodno su glasali protiv imenovanja Ademovića što je ranije dogovorila četvorka, što znači da su im time okrenuli leđa pa se postavlja pitanje je li Četvorka postala Trojka.

Sutra će biti održan Kolegij na kojem će biti odlučeno hoće li se sjednica nstaviti odmah sutra ili naredne sedmice.

Podsjetimo,  naredne četiri godine starogradsku općinu predstavljat će vijećnici Seid Škaljić (NBL), zatim Vedad Deljković i Srđan Simonović iz SDA, Almedin Miladin iz NiP-a, Muamer Mekić i Jasmin Skorupan iz SDP-a te Vedran Dodik (SzG).

Jasmin Ademović i Biljana Lazarević (NiP), zatim Dragan Stevanović iz SDP-a, Lajla Ćosović iz SDA, Nihad Uk (NS) i Amra Zulfikarpašić (NS) te Željko Majstorović iz PZP-a. Vijećnici iz Novog Sarajeva su Samir Bejić i Danijela Šahat iz NiP-a, Mirela Džehverović iz NS-a, Alma Čengić iz SDA, Elvedin Korora iz SDP-a, Marijela Hašimbegović iz DF-a i Srđan Srdić, kao samostalni vijećnik.

U novom sazivu GV Novi Grad će predstavljati Adi Škaljić i Ratko Orozović iz NS-a, potom Bajro Biber (BOSS), Drago Jurić (USD-BOSS), Toni Vukadin i Alem Logo iz NiP-a i Enisa Spahić iz Kluba vijećnika „Spahić-Memišević“. Prema računici, najviše vijećnika, njih sedam, imat će stranka Narod i pravda, zatim pet Naša stranka, po četiri SDP i SDA, a po jednog PZP, DF, NBL, SzG, Klub vijećnika „Spahić-Memišević“. A u vijeću će biti i jedan samostalni vijećnik. 


Izbor gradonačelnika

Na sjednici je trebao biti izabran predsjedavajući Gradskog vijeća, dva zamjenika predsjedavajućeg, kao i novi gradonačelnik te zamjenici gradonačelnika Sarajeva.

Jedini kandidat za gradonačelnika Sarajeva je Bogić Bogićević na prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP), dok je Naša stranka za zamjenicu gradonačelnika predložila Anju Margetić, sportiskinju i reprezentativku BiH u plivanju te kao drugi zamjenik gradonačelnika Narod i pravda predložili su Harisa Bašića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.