NOVO RUKOVODSTVO

Za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva izabran Jasmin Ademović

Za zamjenike predsjedavajućeg imenovani su Dragan Stevanović i Mirela Džehverović

Piše: Amila Ovčina

26.3.2021

Sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Danas je nastavljena konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva koja je u srijedu prekinuta nakon glasanja za predsjedavajućeg GV. I ova sjednica započela je burno, a nezavisni vijećnik Srđan Srdić povukao je kandidaturu za mjesto predsjedavajućeg.

Toni Vukadin opet je predložio Jasmina Ademovića (NiP) koji je ostao jedini kandidat za ovu funkciju. Nakon tajnog glasanja, Ademović je izabran za predsjedavajućeg GV. Glasalo je 25 vijećnika. Za Ademovića je glasalo 18 vijećnika nakon čega mu je dosadašnji predsjedavajući Igor Gavrić predao lentu.

- Želim se zahvaliti svima koji su mi ukazali povjerenje - kazao je Ademović nakon što je preuzeo dužnost.

 Za zamjenike predsjedavajućeg predloženi su Dragan Stevanović i Mirela Džehverović, koji su i izabrani na ovu funkciju nakon tajnog glasanja. Stevanović je dobio 20 glasova, a Džehverović 21.

Formirana je i Komisija za izbor i imenovanja, a čine je: Vedad Deljković, Elvedin Korora, Nihad Uk, Toni Vukadin, Almedin Miladin, Marijela Hašimbegović i Adi Škaljić. Predsjednik Komisije je Uk, a zamjenik Vukadin. No, Srdić je rekao da u Komisiji nema nikoga iz reda srpskog naroda.

- Narušena je multietničnost - kazao je Srdić.

Izbor gradonačelnika

Podsjetimo, nakon što su u srijedu vijećnici kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila mandat, preuzeli dužnost javnim davanjem i potpisivanjem svečane izjave u skladu s Poslovnikom Gradskog vijeća Sarajeva, krenulo se u izbor predsjedavajućeg.

Toni Vukadin je predložio za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića (Narod i pravda), a za ovu poziciju kandidat je i Srđan Srdić (samostalni vijećnik) kojeg je predložio Vedran Dodik.

Nakon prvog kruga glasanja, 10 vijećnika glasalo je za Ademovića, a pet za Srdića, jedan glas bio je nevažeći, a jedan listić ostao je nepopunjen, a čak 11 izaziva sumnju. Rezultati nisu mogli biti prihvaćeni, jer su listići popunjavani na čudan način s nekim tačkicama.

Predsjedavajući Igor Gavrić je dao pauzu.

Nakon pauze, sjednica je prekinuta jer nisu bili prisutni vijećnici iz Starog i Novog Grada, a bit će nastavljena sutra.

Ipak, danas nakon glasanja vijećnika za predsjedavajućeg Gradskog vijeća izabran je Jasmin Ademović (NiP).

Za Ademovićeve zamjenike predloženi su Dragan Stevanović (SDP) i Mirela Džehverović (NS).

Dosadašnji predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić sazvao je u srijedu konstituirajuću sjednicu tog tijela, na kojoj bi glavni grad Bosne i Hercegovine trebao dobiti novog gradonačelnika nakon prošlogodišnjih izbora.

Jedini kandidat za gradonačelnika bio je Bogić Bogićević, no on je, nakon burne sjednice povukao svoju kandidaturu. Kazao je da ne želi da se međustranački odnosi narušavaju zbog njega, niti da se njegovo ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama.


Jedini kandidat

Jedini kandidat za gradonačelnika Sarajeva je Bogić Bogićević na prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP), dok je Naša stranka za zamjenicu gradonačelnika predložila Anju Margetić, sportiskinju i reprezentativku BiH u plivanju te kao drugi zamjenik gradonačelnika Narod i pravda predložili su Harisa Bašića.

Konstituirajuća sjednica održava se uz poštivanje epidemioloških mjera s minimalnim brojem ljudi. Započela je intoniranjem himne BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.