SARAJEVO

Gavrić o dešavanjima na sjednici GV: Na listićima kružići i križići, evidentno je da nijedan blok nema većinu

Toni Vukadin iz Naroda i pravde rekao je kako je ovo je pokušaj od pojedinaca da se onemogući izbor Bogića Bogićevića

Piše: E. Maslo

24.3.2021

Igor Gavrić. A. OVČINA

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić kazao je na konferenciji za medije nakon prekinute sjednice na kojoj je vijeće trebalo izabrati novog predsjedavajućeg i gradonačelnika, te njihove zamjenike, da je ovdje riječ o političkom lobiranju od oba bloka.

Kako je rekao, nijedan od dva kandidata za predsjedavajućeg, Jasmina Ademovića (NiP) i Srđana Srdića (nezavisni vijećnik) nije imao većinu.


Tajno glasanje

- Nakon tajnog glasanja, Komisija je konstatovala da nijedan od kandidata nema većinu. Kad bi se priznali nevažeći listići, Ademović bi imao 14, a Srdić 11. Govorio sam da ne prave cirkus. Žao mi je što je do ovoga došlo. Nadam se da će se u roku od 24 sata dogovoriti za većinu i da možemo zakazati sjednicu na kojoj ćemo završiti posao - rekao je Gavrić na konferenciji za medije.

Istakao je kako je na listićima za Srdića primijećeno duplo zaokruživanje, a na listićima za Ademovića križići.

- Evidentno je da niko nema Parkinsonovu bolest. Obavijestio sam ih da je to tajno glasanje. Mogli smo dozvoliti mobitele i ucjene ljudi, ali ovo vijeće je radilo časno i pošteno četiri godine i tako ćemo do kraja i nadam se da će naredno isto raditi tako. Upozoravao sam da bi moglo doći do ovoga, ali evidentno je da svi vole show. Građani su vidjeli da Četvorka ipak nije kompaktna i da neke druge političke stranke pokušavaju naći svoje mjesto - kazao je Gavrić.


Podsjetimo, sjednica je prekinuta nakon što je obavljeno glasanje za predsjedavajućeg.

Nakon prvog kruga glasanja, 10 vijećnika glasalo je za Ademovića, a pet za Srdića, jedan glas bio je nevažeći, a jedan listić ostao je nepopunjen, a čak 11 izaziva sumnju. Rezultati nisu mogli biti prihvaćeni, jer su listići popunjavani na čudan način s nekim tačkicama.

Predsjedavajući Igor Gavrić je dao pauzu.


Nije bilo kvoruma

Nakon pauze, sjednica je prekinuta jer nije bilo kvoruma.

Kako javlja "Avazov" reporter s lica mjesta, nisu bili prisutni vijećnici iz Starog i Novog Grada.

Pojavile su se i nezvanične informacije da je ipak Srdić dobio najviše glasova za predsjedavajućeg Gradskog vijeća što bi onda značilo da Bogić Bogićević ne može biti imenovan za gradonačelnika. Vijećnici pod kontrolom Ibrahima Hadžibajrića navodno su glasali protiv imenovanja Ademovića što je ranije dogovorila četvorka, što znači da su im time okrenuli leđa pa se postavlja pitanje je li Četvorka postala Trojka.

Sutra će biti održan Kolegij na kojem će biti odlučeno hoće li se sjednica nstaviti odmah sutra ili naredne sedmice.

Toni Vukadin iz Naroda i pravde rekao je kako je ovo je pokušaj od pojedinaca da se onemogući izbor Bogića Bogićevića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.