AVAZ NA LICU MJESTA

Uživo / Nastavljena sjednica Gradskog vijeća Sarajeva: Srdić povukao kandidaturu, Ademović jedini kandidat

Kao šef Kluba vijećnika SDA molim da se vrati kandidatura Bogićevića, kazao je Deljković

Piše: Amila Ovčina

26.3.2021

Sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Vijećnici je u 10 sati nastavljena konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja je prekinuta u srijedu nakon glasanja za predsjedavajućeg.

Kako je na početku rekao još uvijek aktuelni predsjedavajući Igor Gavrić, zvanično nemaju sve ispunjene elemente za konstutuirajuću sjednicu obzirom da je Bogić Bogićević povukao kandidaturu za gradonačelnika.

- Nisam dobio pismeno da se Bogić Bogićević povlači, ali hajmo korak po korak - kazao je Gavrić. 

Gavrić je rekao da kvorum imaju po svim osnovama, tako da nastavljaju s radom.

Odmah na početku Vedad Deljković (SDA) zatražio je pauzu, a Gavrić je odobrio. Nakon 15 minuta sjednica je nastavljena.


Izbor gradonačelnika

Nakon pauze Vedad Deljković je kazao da nikome nije u interesu da se sjednica prekida.

- Ružna je poruka. Nikom nije u interesu da nas bez stranačkog dogovora dovodite pred svršen čin. Nemojte prljati izbor i praviti opstrukciju. Mi ćemo ostati do kraja. Kao šef Kluba vijećnika SDA molim da se vrati kandidatura Bogićevića - kazao je Deljković.

On je ponudio ostavku na mjesto člana Komisije za izbor i imenovanje. Klub SDA predližio je Srđana Simonovića umjesto Deljkovića za člana Komisije.

Dragan Stevanović iz SDP-a rekao je da imaju dva kandidata za predsjedavajućeg, Jasmina Ademovića i Srđana Srdića i da trebaju pristupiti glasanju.

- Svima nam je jasno da se većinski odlučujemo.Nemojte da se lažemo. Kandidiranje Srdića osporavan je Bogićević - kazao je Stevanović.

Srđan Srdić je tražio da se hitno održi međustranački dogovori, te da će podržati i izbor Ademovića ako to znači da će Bogićević biti gradonačelnik. Stevanović je rekao da Srdić ponavlja floskule i da je "prodao Bogićevića", nakon čega je uslijedila oštra reakcija Srdića.

- Kako vas nije stid. Za izjavu da sam trgovac i za to ćete odgovarati, prijavit ću vas. Vi ste imali 18 ruku, sada 10. Gdje su vam ruke, gospodine Stevanoviću - upitao je Srdić.

Srdić je nakon pauze obavijestio prisutne da povlači kandidaturu za mjesto predsjedavajućeg.

- Ni na jedan način nisam ugrozio izbor gospodina Bogićevića. Mojih pet glasova nije ugrozilo Bogića Bogićevića. Nisam ugrozio njega ni na jedan način. Imali ste matematiku, da ste imali većinu izabrali biste. Osam ljudi vas je izdalo.  Neću glasati za Ademovića, jer je to nepotizam. Izaberite koga hoćete. Samo vratite Bogića, ja ću otići kod njega na koljenima moliti da se vrati - kazao je Srdić.

Toni Vukadin opet je predložio Ademovića za predsjedavajućeg tako da je on ostao jedini kandidat za ovu funkciju. Novi predsjedavajući biran je tajnim glasanjem, a za Ademovića je glasalo 18 od 25 prisutnih vijećnika.

Podsjećamo da je prije dva dana, nakon burne konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, Bogić Bogićević odlučio povući kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva. Kazao je da ne želi da se međustranački odnosi narušavaju zbog njega, niti da se njegovo ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama. Na toj sjednici postalo je jasno da odnosi među strankama četvorke ne funkcionišu. 

Toni Vukadin za predsjedavajućeg Gradskog vijeća predložio je Ademovića (NiP), a njegov protukandidat bio je Srđan Srdić (samostalni vijećnik), kojeg je predložio Vedran Dodik.


Nakon prvog kruga glasanja Ademović je dobio 10, a Srdić pet glasova. Jedan listić je bio nevažeći, jedan nepopunjen, dok je preostalih 11 bilo popunjeno tako da izazivaju sumnju.

Rezultati nisu mogli biti prihvaćeni, jer su listići popunjavani na čudan način, nekim tačkicama i podebljanjima, rekao je nakon sjednice još aktuelni predsjedavajući Igor Gavrić.


Nije bilo kvoruma

Nakon druge pauze, sjednica je prekinuta, jer nije bilo kvoruma. Vijećnici koji su napustili sjednicu nakon glasanja za predsjedavajućeg su Seid Škaljić (NBL - NES), Jasmin Skorupan (samostalni), Vedran Dodik (Savez za Stari Grad), Bajro Biber (BOSS), Enisa Spahić (samostalna) i Drago Jurić (USD).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.