PREMIJER KS

Forto za "Avaz": KS kreće u nabavku vakcina, tražimo minimalno 100.000 doza

Po informacijama koje su nam trenutno dostupne, isporuke značajnih količina vakcina su ostvarive u junu , rekao je

Forto: Imamo potpisane sporazume o zaštiti informacija i ne možemo davati detalje. Avaz

Piše: A. Kukić

26.3.2021

Kanton Sarajevo kreće u direktne pregovore za nabavku vakcina, potvrdio je za portal "Avaza" premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

 U direktnim smo pregovorima. Imamo potpisane sporazume o zaštiti informacija i ne možemo davati bilo kakve detalje - kazao je.

S obzirom na to da proizvođači inače pregovaraju s državama govori nam da ne može ocijeniti koliko je izgledna nabavka vakcina za kantonalni nivo vlasti. 

- Iz
 poznatih razloga kantonalnom nivou vlasti otežan je pristup svjetskim proizvođačima -rekao je i dodao da zbog navedenog sporazuma o povjerljivosti ne može govoriti o detaljima i otkrivati koji proizvođači vakcina su u opticaju.

Međutim, kaže da Vlada KS traži minimalno 100.000 doza.

- Tražimo minimalno 100.000 doza, a u ovoj fazi idealno bi bilo imati 200.000. Po informacijama koje su nam trenutno dostupne, isporuke značajnih količina vakcina su ostvarive u junu - rekao je.

Interesantne su, dodaje, najave raznih dobavljača i vlade o brzoj nabavci vakcina. Praksa s kojom se susreće Vlada KS je drukčija.

- Inače, nama koji smo izveli ogroman broj pokušaja nabavke vakcina uvijek je zanimljiv način na koji razni dobavljači, pa čak i vlade, najavljuju vakcine "za tri dana". I mi bi voljeli da je to moguće, ali realnost s kojom se kanton susreće je malo drukčija - rekao je Forto.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.