POČELA SJEDNICA

Skupštinska većina odbila raspravu o sramotnom odnosu prema Bogiću Bogićeviću

Zastupnik Zvonko Marić rekao da je izbor gradonačelnika donio nesagledive posljedice za grad Sarajevo

Okerić: Sjednica se održava online. Printscreen

Piše: A. Č.

30.3.2021

Počela je hitna sjednica Skupštine KS, a na kojoj prisustvuje 25 zastupnika.

Na početku je predsjedavajući Elvedin Okerić zatražio da zastupnici predlože dnevni red. Zastupnik Zvonko Marić rekao da je izbor gradonačelnika donio nesagledive posljedice za grad Sarajevo.

Budući da je proces izbora gradonačelnika Sarajeva nanio nesagledive posljedice po ugled glavnog grada BiH, čak i u međunarodnim razmjerama i oskrnavio dostojanstvo ličnosti Bogića Bogićevića, koji je neizmjerno zadužio našu državu i njene građane, predlažem da se u dnevni red današnje hitne sjednice uvrsti tačka, vezana za ovaj skandal. Građani KS zaslužuju, baram minimum pojašnjenja i istine, od protagonista ovoga besčašća, koje je ponizilo i uvrijedilo sve naše građane. Držim, da bi čin tog svojevrsnog očitovanja sa zvaničnog mjesta kakvo je Skupština KS, bila primjerena gesta i poruka u nastojanju da se iskaže poštovanje - i prema gospodinu Bogićeviću i građanima koji su povrijeđeni ovim licemjerstvom i nemoralom, bez presedana - rekao je Marić.

Uzbuđen zbog prijedloga

Zastupnik Elmedin Konaković predložio je da se na dnevni red stavi Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2021. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2021. godinu, te o Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o turizmu stavi na dnevni red.

- Neću glasati za prijedlog zastupnika Marića. Nakon što sam se jedva smirio, ne želim opet o tome govoriti.

Marić je odgovorio da mu je žao što je uzbuđen zbog prijedloga.

- Nije mi namjera da ponovo valjamo u blatu ličnost kao što je Bogić Bogićević. Žao mi je što kolega Konaković ovako reagira. Njegova reakcija je svojevrsni pritisak na odluku ostalih zastupnika. Ne treba nikakva polemika, imaju zastupnici koji će odlučiti.


Usvojen dnevni red

Zastupnik Mahir Dević podsjetio je da su na posljednjoj sjednici usvojili da prva točka na svakoj idućoj sjednici bude o stanju o Covidu-19 u KS. 

Nakon glasanja, zastupnici su usvojili dnevni red hitne sjednice:

1. Informacija Vlade Kantona Sarajevo o epidemiološkom stanju u Kantonu Sarajevo;

2. Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o turizmu

3. Prijedlog Odluke o Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2021. godinu i Odluka o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.