SAOPĆENJE

SDA Sarajevo: Neka ministar Hadžiahmetović raskine nezakoniti ugovor sa ViK-om

Pozivamo M-tel Vladu da prestane donositi populističke propise, posebno ukoliko će kasnije iste sama kršiti, saopćili su iz KO SDA Sarajevo

Enver Hadžiahmetović. Agencije

A. K.

30.3.2021

Iz KO SDA Sarajevo oglasili su se saopćenjem za javnost i pozvali ministra u Vladi KS Envera Hadžiahmetovića (NiP) da raskine ugovor u KJKP "Vodovod i kanalizacija".

 - Pozivamo Envera Hadžiahmetovića, ministra neustavnog i nepostojećeg Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, da odmah i bez odlaganja, raskine svoj nezakonito potpisani ugovor o radu na neodređeno sa KJKP Vodovod i kanalizacija, u kojem je donedavno bio direktor, a koji mu je omogućio predsjednik nadzornog odobora, također iz NIP-a - navodi se u saopćenju KO SDA Sarajevo.



Ugovor nije na neodređeno

Podsjećaju da je Hadžiahmetović na poziciju direktora ViK-a izabran na period od četiri godine, a ne na određeno vrijeme.

- Naime, Hadžiahmetović je doveden iz Breze, kao navodni ekspert, i 23.10.2019. godine je na sjednici Nadzornog odbora KJKP ViK izabran za direktora tog javnog preduzeća. Isti je na tu poziciju izabran na osnovu provedenog Konkursa, na kojem je jasno naglašeno da se bira na period od četiri godine, a ne na neodređeno vrijeme. Tadašnji predsjednik Nadzornog odbora KJKP ViK, Kemal Ademović, je Hadžiahmetoviću obezbijedio Ugovor sa nezakonitim klauzulama „Na neodređeno vrijeme“ i “Da se poslije isteka mandata rasporedi na neku od pozicija unutar ViK-a u skladu sa stručnom spremom“, a koji je ovaj potpisao - kazali su.

Navedene klauzule su, navode dalje, u potpunosti u suprotnosti sa članom 20.a Zakona o radu FBiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 26/16 i 89/18) i Uredbom o postupku prijema u radni odnos u Kantonu Sarajevu, a koju je, usput rečeno, pompezno najavljivala i usvojila sama Vlada Edina Forte.


Konkursna procedura

- Dakle, evidentno je da Enver Hadžiahmetović nije prošao obaveznu konkursnu proceduru za radno mjesto „Glavni inženjer za mašinske poslove“ sa pripadajućom osnovnom neto platom od 1.583,00 KM, kao i to da je Kemal Ademović, direktno ignorišući gore navedene Zakon i Uredbu, istom dao Ugovor na neodređeno vrijeme - kazali su.

Nadležne pozivaju da ispitaju cijeli slučaj.

- Pozivamo nadležne organe da ispitaju cijeli slučaj, a neustavnog ministra u Vladi KS, “nezavisnog eksperta” i istovremeno NIP-ovog kandidata za načelnika Breze, te vlasnika nelegalnog ugovora o radu u KJKP VIK Hadžiahmetovića, da hitno podnese zahtjev za sporazumni raskid svog nezakonito dobijenog ugovora i time dokaže da je on "časni", "pošteni" i "hrabri" - kako kadrove NIP-a opisuje njihov predsjednik Konaković. Također, pozivamo M-tel Vladu da prestane donositi populističke propise, posebno ukoliko će kasnije iste sama kršiti - zaključuju iz KO SDA Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.