SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Načelnik Hadžibajrić potpisao ugovore o finansijskoj podršci Crvenom križu Stari Grad i MDD Merhamet

Piše: MDA

Načelnik Hadžibajrić potpisao ugovore o finansijskoj podršci Crvenom križu Stari Grad i MDD Merhamet

Foto: Općina Stari Grad


Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore o finansijskoj podršci radu Crvenog križa Stari Grad i Muslimanskog dobrovoljnog društva Merhamet. Sredstva će biti iskorištena za pomoć socijalno ugroženim građanima, osobama koje su zbog pandemije korona virusa ostale bez posla, te za finansiranje proizvodnje povrća i tjestenine na farmi MDD Merhamet u Zavidovićima.

Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, podrška ovim organizacijama nikada nije bila upitna jer oni rade sa najugroženijim kategorijama stanovništva. Iako je smanjen priliv sredstava u budžet, nastavljena je podrška humanitarnim udruženjima, penzionerima, udruženjima za djecu oboljelu od raka, osobama treće životne dobi itd.

„Ostajemo pri onome što sam izjavio prilikom usvajanja budžeta za 2021. godinu. Osigurat ćemo sredstva za pomoć građanima, organizacijama i udruženjima koja rade sa ugroženim kategorijama stanovništva, dok ćemo ostale projekte svesti na najmanju moguću mjeru jer su takve okolnosti„ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

„Mi kontinuirano pomažemo ove dvije organizacije i u posljednjih dvanaest godina za podršku Merhametu izdvojili smo oko 244.000 KM, dok smo za Crveni križ Stari Grad izdvojili oko 275.000 KM. Ove godine smo budžetom planirali grant od 10.000 KM za Merhamet i 20.000 KM za Crveni križ i nadam se da će našim građanima ovo biti od velikog značaja,“ dodao je načelnik Hadžibajrić.

U ime MDD Merhamet ugovor je potpisao generalni sekretar društva Sidik Aždahić koji se iskreno zahvalio u ime korisnika Merhametovih usluga načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad. „Ovo je dugogodišnja podrška Općine Stari Grad. Sredstva usmjeravamo na naše imanje u Zavidovićima gdje na godišnjem nivou proizvodimo 70 tona povrća i oko 20 tona tjestenine, a sve se dijeli našim korisnicima diljem Bosne i Hercegovine. Većima proizvoda se plasira kroz naše narodne kuhinje. Od sutra, odnosno početka ramazana počinjemo sa distribucijom prehrambenih paketa,“izjavio je Aždahić. Dodao je da MDD Merhamet ima oko 8.000 korisnika na nivou BiH. „Vodimo brigu i o migrantskoj populaciji na području Tuzle, a djelimično i na području USK. Imamo i kućne posjete, pogotovo za vrijeme ramazana, kada vršimo dostavu iftara osobama starije životne dobi,“ kazao je Aždahić.

Edina Mirojević, sekretar Crvenog križa Stari Grad također se zahvalila na finansijskoj podršci istakavši da će sredstva iskoristiti za realizaciju aktivnosti Crvenog križa, pomoć socijalno ugroženim građanima i osobama koji su zbog pandemije ostale bez posla. “Napominjem da je Crveni križ Stari Grad, uz pomoć Općine Stari Grad, od početka pandemije na raspolaganju našim građanima koji nam se konstantno obraćaju za pomoć u hrani, sredstvima za dezinfekciju, pelenama za odrasle, ortopedska pomagala i drugo. Bez finansijske pomoći općine mi ne bismo mogli adekvatno odgovoriti na situaciju koja nas je zadesila,” izjavila je Mirojević.

Navela je da je Crveni križ Stari Grad od početka godine u saradnji sa Općinom organizovao dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi, te edukaciju povodom Svjetskog dana tuberkuloze, dok su povodom Svjetskog dana zdravlja dijelili pakete socijalno ugroženom stanovništvu.

Više o temi Općina Stari Grad Sarajevo

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na