HIPODROM U BUTMIRU

Omiljeno okupljalište brojnih Sarajlija već godinama propada

Nekada je ovdje bio hipodrom, dok je bivši načelnik Amer Ćenanović bio živ. Njega nema, nema ni hipodroma, rekao Aziz

Ergele u kojima se danas nalaze konji. Avaz

Piše: A. Osmanlić

12.4.2021


Hipodrom u Butmiru napravljen je 1895. godine. Bio je okupljalište brojnih Sarajlija, koji su ga, osim za praćenje utrka, koristili i za druženje. Tribina, koju je napravila austrijska vlast, sačuvana je tokom Drugog svjetskog rata, ali je prenesena na Grbavicu 1953., gdje je ostala do 1992. godine, kada je spaljena u agresiji. Poslije rata hipodrom je opet otvoren u Butmiru.


Pravo mjesto

Ekipa “Dnevnog avaza” obišla je ovu nekadašnju stazu za takmičenje konja u trkačkim disciplinama, međutim, zatekli smo prostor koji nije upućivao na to da smo na pravom mjestu. Jedan od mještana Butmira je, pokušavajući nam objasniti da je tu, zaista, nekada bio hipodrom, kratko prokomentirao.

- Nekada je ovdje bio hipodrom, dok je bivši načelnik Amer Ćenanović bio živ. Njega nema, nema ni hipodroma - rekao nam je mještanin Aziz.

Jedan od zatečenih prizora. Avaz

Prema riječima Hakije Rizvića, vlasnika konja, od 2012. godine nema utrka. Međutim, još 2009., kada je recesija počela, osjetilo se gašenje njihovog realiziranja. Sada je, kako kaže, već desetak godina mrtvo.

- Sve je pokradeno, odneseno, devastirano potpuno. Narod je raznio sve što je bilo vrijedno - istakao je Rizvić.


Nema pomoći

Zatekli smo 11 konja različitih vlasnika, što nam, svakako, govori da su svi u privatnom vlasništvu, dok se u drugim gradovima i dalje njeguje državno.

Iako je nekoliko vlasnika, predsjednika ergela i konjičkih klubova urgiralo, vlast nikada nije osigurala novac za njegovo održavanje. Tako da, kako Rizvić kaže, uprkos pokušajima, nisu dobili nikakvu pomoć.

Međutim, Rizvić je, kao i ostali vlasnici, optimističan i planira ponovo pokušati utjecati na realiziranje utrka, samo, kako kaže, dok dođe pravo vrijeme.


Danas je ruglo

Zatekli smo izrazito neugodan prizor pri samom prilasku ovom mjestu. Cesta je puna rupa, prostor je neograđen i neočišćen, kapija je srušena, divlja deponija se nalazi uz srušene i izgorjele objekte. Zatekli smo i improvizirane ograde u vidu velikog kamenja i željeza. Osim toga, nismo uočili smjernice koje bi uputile turiste, što je dodatno otežalo njegov pronalazak, ali i uništilo cjelokupnu sliku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.