NAČELNIK NOVOG SARAJEVA

Hasan Tanović za "Avaz": Sistem je dugo zapušten

Očekivao sam lakšu tranziciju i brže promjene, naši zakoni su takvi da je nemoguće napraviti bilo šta na brz i jednostavan način

Tanović: Pokrenuli smo brojne projekte. Avaz

Razgovarala: Ema Maslo

26.4.2021

Dugujem objašnjenje našim sugrađanima, prijateljima i kolegama koji su primijetili da me nema u javnosti, a znali su da mnogo konkretnih stvari radimo. Smatrao sam da je, bez obzira na to što obavljam javnu funkciju, bilo neprimjereno da ja, kao doktor, vršim bilo koju vrstu promocije putem socijalnih mreža, osim one koja se tiče borbe za živote i zdravlje ljudi, u vremenu kada dnevno od korone umire veliki broj naših sugrađana, napisao je nedavno na društvenim mrežama Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo.


Zadovoljan radom

U intervjuu za „Avaz“ Tanović je upravo govorio o svemu što je uradio u proteklih 100 dana na čelu ove sarajevske općine, a o čemu nije pisao na društvenim mrežama.

Kako ste zadovoljni svojim radom i rezultatima u proteklom periodu?

- Period od tri mjeseca je zaista veoma kratak za iole kvalitetnu evaluaciju rada u situaciji kada preuzimate sistem koji je ustanovljen i funkcionira tako kako je funkcionirao 15-20 godina unazad. Radim mnogo više nego što sam radio ranije i, da budem najiskreniji, očekivao sam lakšu tranziciju i brže promjene. Naši zakoni su takvi da je prosto nemoguće napraviti bilo šta na brz, jednostavan i svrsishodan način. Zadovoljan jesam, ali očekujem da se u nastavku mandata svi procesi odvijaju brže i kvalitetnije.

Šta je ono na šta ste najviše ponosni?

- Ponosan sam na činjenicu da nismo odustali niti od jednog procesa niti smo zastali pred gomilom administrativnih i drugih prepreka. Održali smo blizu 600 sastanaka, rješavamo stvari i zaustavljene procese koji nisu bili riješeni više od deceniju. Posebno sam ponosan što smo bili prva općina koja je pristupila i objavila podatke o primanjima uposlenih u administraciji.

Povećali smo socijalna izdvajanja, naknade za penzionere, trudnice, ratne vojne invalide i grupe i druge kategorije. Nikada broj stipendija za učenike nije bio kao sada, ušli smo u projekt “Mozaik - Omladinska banka Novo Sarajevo“, veliki rezultati tek predstoje.


Tanović sa saradnicima: Ponosan sam na činjenicu da nismo odustali niti od jednog procesa. Arhiv

S kakvim problemima ste se suočili na početku mandata? Koji su Vam najteži izazovi?

- Prije svega, bili smo u privremenom finansiranju tri mjeseca, tako da su svi eventualni procesi bili blago paralizirani. Jedan od najvećih izazova koji usporavaju sve procese su zakonska ograničenja po pitanju angažiranja i zamjene kadra.

Najveći izazov je kako za kratko vrijeme riješiti što više realnih problema zajednice. Naše društvo je veoma zapušteno prethodnih 20 godina, mnogo je sistemskih tačaka koje politika s viših nivoa ne rješava, a to joj je obaveza. Sistem je poprilično zapušten, dizajniran na način da se prilagodi pojedincima i pojedinim politikama, a ne građankama i građanima. Svakodnevno radimo na tome i takva praksa se mijenja.



Povjerenje građana

Na lokalnim izborima stranke četvorke su uvjerljivo slavile u Sarajevu. U međuvremenu je četvorka postala trojka, nakon dramatičnog izbora gradonačelnika. Kako komentirate aktuelnu političku situaciju u KS?

- Ja često dobivam komentare da previše u prvi plan „guram“ ideju četvorke, ali ja zaista vjerujem da je to jedini ispravni put koji nas je, na kraju krajeva, i doveo tu gdje jesmo. Promovisat ću tu ideju i politiku i to što smo dogovorili i obećali građanima, makar na tom putu i ostao sam.

Gospodina Bogićevića sam svojevremeno upoznao kao pacijenta. Njegov rad i sve ono što je učinio veoma uvažavam i poštujem, ali isto tako apsolutno sam siguran i duboko vjerujem da smo onim nesretnim spletom političkih dešavanja, ničim izazvani, dobili gradonačelnicu kakvu ovaj grad apsolutno zaslužuje, ženu koja će s puno energije i razumijevanja biti osvježenje na našoj političkoj sceni i koja će, siguran sam, tokom svog mandata ostaviti dubok i mjerljiv trag na ukupnu sliku i imidž glavnog grada BiH.

Prioriteti u radu

Šta će biti prioriteti u Vašem daljnjem radu?

-Jedan od primarnih ciljeva je izgradnja nove osnovne škole u Pofalićima te rekonstrukcija i obnova svih vrtića u Novom Sarajevu. Rješavanje zastoja i završetak Južne longitudinale, kao i saobraćaja u mirovanju, također.

Započeli smo realizaciju dugo planiranog projekta sportsko-rekreativne zone i javnog gradskog parka „Park šuma Hum“.

Nakon višemjesečnog zastoja, ubrzali smo i očekujemo završetak izgradnje garaže G3 u Kolodvorskoj ulici, konačno se kreće i u proces izgradnje Univerzitetske biblioteke u Kampusu.

Vilsonovo šetalište uskoro će dobiti modernu javnu rasvjetu.

Jedan od važnih projekata je stavljanje pod kontrolu videonadzora svih objekata i površina kojima gazduje Općina Novo Sarajevo. Planiran je i proces digitalizacije i arhiviranja.

Izradit ćemo elaborat svih mjesnih zajednica, što će u konačnici pokazati sve podatke u smislu putne infrastrukture, kanalizacionih i vodovodnih mreža i slično.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.