SARAJEVO

Zvonko Marić: Učenici nisu spremni za eksternu maturu

Ne mogu ponuditi kvalitet koji se od njih očekuje, kaže on

A. Ovčina
  • Odluke o povratku đaka u škole temeljiti na procjeni zdravstvenih radnika

    Odluke o povratku đaka u škole temeljiti na procjeni zdravstvenih radnika

    Foto: AVAZ


Inicijativu o ukidanju eksterne mature u osnovnoj školi uputio je, još prije nekoliko mjeseci, zastupnik Skupštine KS Zvonko Marić (SBB), a na koju još nije dobio odgovor

Kako kaže Marić, puno je peripetija u vezi s tom inicijativom, a ni kvalitet nastave nije zadovoljavajući zbog načina na koji se odvija u vremenu pandemije.

Stresan period

Marić je istakao da učenici nisu spremni i da ne mogu ponuditi kvalitet koji se od njih očekuje. Kaže da je vrlo važna eksterna matura, ali u ovom vremenu bi trebalo napraviti iznimku, jer su učenici i roditelji pod stresom. 

- Eksterna matura košta 120.000 maraka. Na prvom mjestu su učenik i njegov interes pa onda znanje - kazao je Marić.

  • Marić: Zdravlje prije svega

    Marić: Zdravlje prije svega

    Foto: AVAZ


Dodaje da je eksterna matura diskriminirala učenike iz KS, jer je u drugim kantonima nema, te učenici iz tih kantona dolaze u Sarajevo da upišu srednje škole, prilikom čega učenicima iz Sarajeva na raspolaganju ostaju strukovne škole.

Nabavka laptopa

Kada je u pitanju inicijativa za nabavku 250 laptopa, kazao je da prosvjetnim radnicima treba osigurati sredstva za rad. 

- Nadam se da će nastava biti realizirana u školama, ali je ipak roditeljima ostavljena mogućnost izbora - istakao je Marić.

Zdravlje je iznad svega i takvu vrstu odluke o povratku đaka u škole temeljio bih na procjeni zdravstvenih radnika, koji bi preuzeli odgovornost za eventualne posljedice, dodao je on.

- Ne bih donosio političku ili bilo kakvu drugu odluku, jer je situacija preozbiljna. Nikada se ne bih upuštao u takvo nešto, jer je rizik ogroman - zaključio je Marić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na