SJEDNICA

Vranić potvrdio: Tačno je da 13 anesteziologa napušta KCUS, nećemo dozvoliti mobing

Pozivam Vladu FBiH i federalnog premijera da se konačno uključe, nek se probudi iz zimskog sna jer je on saučesnik u svemu ovome što se dešava

Piše: E. Maslo

5.5.2021

Haris Vranić. SCREENSHOT

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je u 10 sati, a na početku se raspravlja o epidemiološkoj situacijI.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je da je epidemiološka situacija povoljna i da su bolnice ispražnjene.

- Vrlo malo je na respiratoru smrtnost je svedena na minimum. Mjere su dale rezultata, počela je i vakcinacija. Vlada KS, i Krizni štab Ministarstva zdravstva KS sve drže pod kontrolom. Ne možemo reći da je epidemija završena, ona je samo u smirujućem trendu što ne znači da se ne može desiti razbuktavanje. Ako se nastavi ovaj trend pada novozaraženih i stabilnosti epidemiološke situacije, Krizni štab će prema Vladi KS uputiti zahtjev za popuštanje mjera - kazao je Vranić. 


Čamparino pitanje

Zastupnik Aljoša Čampara upitao je ministra Vranića je li tačna informacija, koju su objavili mediji, da 13 anesteziologa napušta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Podsjetimo, pojedini mediji objavili su da je grupa anesteziologa s KCUS-a zatražila prekid radnog odnosa. S KCUS-a su potvrdili autentičnost jednog pisma anesteziologa iz ove zdravstvene ustanove, a u kojem su upozorili na poteškoće u radu s respiratorima.

Tužilaštvo Sarajevskog kantona pokrenulo istragu o tome umiru li teško oboljeli od koronavirusa i zbog toga što ih se priključuje na neprimjerene za tu namjenu respiratore iz Kine.

- Imate li informaciju da 13 anesteziologa koji su potpisali pismo napušta KCUS? Predstavlja li ova informacija razlog za zabrinutost jer radi se o 13 anesteziologa, a svjesni smo situacije u vrijeme pandemije. Šta će to značiti za građane, za pacijente? Koliko je još ostalo anesteziologa na KCUS-u i kako će se to odraziti na rad? Ukoliko ministar ima te informacije dobro bi bilo da nam kaže da raspolaže s tim. Gdje odlaze ti anestezilozi, hoće li u Opću bolnicu? Ozbiljna je stvar ako vas 13 anesteziologa i specijalista napusti KCUS u ovom trenutku - istakao je na današnjoj sjednici Čampara.

Vranić je odgovorio Čampari da je jutros dobio ovu informaciju.

- Nažalost, jutros sam saznao, ovo je provjerena informacija. Nažalost, ili na njihovu sreću, 13 anesteziologa je dalo otkaze, tako da nakon sedam dana otkaznog roka prestat će da rade na KCUS-u. I mene kao ministra i Vladu je to zateklo. Dali smo obećanje da niko neće ostati bez posla jer ne dozvoljavamo svojevrsni mobing koji je natjerao ove ljude to da urade - istakao je Vranić.



Hoćemo li doći do konačnog odgovora što se ovo dešava

Dodao je da će se pobrinuti za njih, kako ne bi ovi stručnjaci napustili BiH.

- Tražit ću od premijera da zakaže hitnu sjednicu Vlade. Ovo je iznenađujuća situacija. Opet se postavlja pitanje hoćemo li doći do konačnog odgovora što se ovo dešava. Ovo je ogroman signal, ako sad ne reaguje premijer, Vlada skupštinska većina, a pozivam i Vladu FBiH čija je ovo nadležnost i federalnog ministra da se probudi iz dubokog sna jer je on saučesnik u svemu ovome što se dešava. Nemalo sam iznenađen, a svi vi sami sebi dajte odgovor šta ih je natjeralo da njih 13 u jednom danu daju otkaz i rizikuju svoju karijeru rekao je ministar Vranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.