SKUPŠTINA KS

U KS vakcinisano manje od 20.000 osoba

Izvan BiH za imunizaciju prijavilo se 2.000 građana, pozivam sve da se prijave, to nije sramota jer im njihova država nije omogućila vakcine, kaže Vranić

Piše: E. Maslo

5.5.2021

Haris Vranić. SCREENSHOT

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je počela u 10 sati raspravlja se o epidemiološkoj situaciji.


Marićevo pitanje

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić upitao je ministra zdravstva KS kada će bse desiti amsovnija imunizacija u KS.

Ministar zdravstva KS nije mogao reći kada će doći do masovnije imunizacije, ali da vakcine pristižu kako iz donacija, tako i Covax-a i programa EU.

- Vakcine pristižu svaki dan, razne vrste vakcina, raznim putevima se dobavljaju, neke donakcija. Ne znamo tačan raspored i kako će biti podijeljene prema procentima. KS je do jučerašnjeg dana trebao dobiti nekih 10.300 vakcina ne računajući 5.000 koje su dostavljene za vakcinaciju bezbjednosnih snaga BiH koji će se vakcinisati u Sarajevu - kazao je Vranić.


Od 7.000 do 12.000 prijavljenih

Tačna broj vakcinisanih u KS ministar danas nije mogao iznijeti ali je kazao da broj vakcinsiaih u KS ne prelazi 20.000.

- Kada je riječ o prijavi onih koji su se vakcinisali izvan BiH, putem aplikacije se prijavilo tek nekih 2.000. Naše nezvanične informacije su da je to od 7.000 do 12.000. Pozivam sve da se prijave, to nije sramota jer im njihova država nije omogućila vakcine - istakao je Vranić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.