PRENOSIMO

Vranić: Odlazak 13 anesteziologa s KCUS-a je uznemirujuća situacija

Ne uspijevamo urediti sistem unutar KCUS-a da se ovo ne dešava

Haris Vranić. Agencije

A. Ka.

10.5.2021

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, rekao danas za N1 da će kantonalne vlasti kroz finansijsku konstrukciju prema Kliničkom centru, intervenisati nakon posljednjih događaja u ovoj ustanovi.

On je odlazak 13 anesteziologinja s KCUS-a okarakterisao uznemirujućim.

Urediti sistem

- To je uznemirujuća situacija, ali ja mislim da su se građani navikli na odlaske specijalista s Kliničkog centra. Ne uspijevamo urediti sistem unutar KCUS-a da se ovo ne dešava. Moje resorno ministarstvo nema nadležnosti za bilo kakvim promjenama, to je sve na Federalnom nivou. Mislim da oni to zlorabe tu situaciju jer SDA i HDZ koalicija odlično funkcioniše. Alarmantna je situacija da u jednom danu odlazi 13 iskusnih anesteziologa. Kad imate 13 odjednom, morate upaliti signal za uzbunu. Ja stvarno ne znam, obratio sam se Federalnom ministarstvu zdravstva, Kliničkom centru i vidjeli ste kakav je odgovor - rekao je Vranić.

Potom je rekao koja je mogućnost djelovanja kantona kada je u pitanju KCUS.


- Naše jedine mogućnosti su kroz finansijsku kontrukciju prema KCUS-u da tu intervenišemo. Imamo komisiju koja je pri kraju svog posla, Skupština je zadnjom odlukom meni naredila da moram formirati pregovarački tim za reviziju ugovora s Kliničkim centrom - naglasio je Vranić.

Istakao je da sa pismom ljekara KCUS-a nema nikakve veze.

Za pisma saznao u javnosti

- Odbijam bilo kakve kontrukcije koje kažu da smo mi organizovali, da smo zbog političkih poena to uradili da 13 anesetioziologa pređe u Opću bolnicu. To su apsolutno neprihvatljivo, niti sam učestvovao nii je bilo ko smišljao takve pakosti - poručio je Vranić i dodao:

- Za pismo sam saznao kada se pojavili u javnosti niti sam ikada s bilo kim od tih anesteziologa razgovarao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.