KANTON SARAJEVO

Krenulo se u izmjenu Poslovnika o radu Skupštine: Sjednice više neće ličiti na sijelo i javašluk

Svjedoci smo da i građani imaju mučninu od onoga što se dešava na zasjedanjima, kazao je član komisije i zastupnik Zvonko Marić

Sjednice često traju i duže od deset sati. aVAZ

Piše: A. Nalo

12.5.2021

Sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koje se često prenose uživo, nekada znaju trajati i više od deset sati. Obično ih obilježe duge i iscrpne rasprave zastupnika, bespotrebna repliciranja mimo dnevnog reda, upadanje u riječ, zloupotreba govornice, neprimjeran govor... Kako bi se to u budućnosti spriječilo i izbjeglo, krenulo se u izmjenu Poslovnika o radu Skupštine.

Marić: Imamo 22 sugestije. Avaz

Spriječiti opstrukcije

- Potpuno smo svjesni slabosti postojećeg aktuelnog poslovnika. U vrijeme kada je egzistirala šestorka, sačinjena je komisija koja se morala pobrinuti za izmjenu i dopunu ovog dokumenta kako bi ga učinili operativnijim. Na taj način spriječit ćemo opstrukcije na sjednicama, zatim poboljšali kvalitet rada Skupštine jer zaista više ovako ne ide. Svjedoci smo da i građani imaju mučninu od onoga što se dešava na zasjedanjima, a moglo bi se spriječiti - kazao je Zvonko Marić, član komisije i zastupnik SBB-a u Skupštini KS.

Prema njegovim riječima, zbog svega toga moralo se krenuti u izmjene poslovnika koji je zastario i neefektivan.


Nema više manipulacija

- Imali smo do sada nekoliko sjednica. Međutim, s tim izmjenama se stalo nakon što se šestorka ugasila i formirala nova većina. No, nakon nekoliko mjeseci, ponovo se sastala komisija u istom sastavu i nastavilo se s radom tamo gdje smo stali. Obavljena je javna rasprava koja je bila obavezna u toj proceduri. Sve primjedbe ćemo sagledati i u četvrtak ćemo imati finalnu sjednicu gdje ćemo izmjene i dopune Poslovnika pripremiti u prijedlog koji ćemo uputiti prema Skupštini KS na usvajanje - pojasnio je Marić, dodajući da je kao član komisije ispred SBB-a imao je 22 primjedbe i sugestije.

Kako je objasnio Marić, zbog toga što mnoge stvari nisu bile precizirane postojećim poslovnikom mnogi zastupnici su neke članove tog dokumenta koristili i tumačili kako to njima odgovara.

- Bilo je tu dosta manjkavosti jer su se neke odredbe mogle tumačiti dvosmisleno. To smo sada morali precizirati kako ne bi otvarali prostor za manipulacije - rekao je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.