SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Ukupno 346 učenika i studenata su ovogodišnji stipendisti Općine Stari Grad

Ukupno 346 učenika i studenata su ovogodišnji stipendisti Općine Stari Grad. Općina Stari Grad

Piše: MDA

12.5.2021

Današnjim potpisivanjem ugovora sa stipendistima koji su djeca šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, ukupan broj učenika i studenata koje Općina Stari Grad stipendira u ovoj godini iznosi 346, a iznos koji se za te namjene izdvaja iz budžeta je viši od 300.000 KM.

“Za djecu boraca, šehida i poginulih boraca, te nadarene učenike i studente i one koji izučavaju deficitarne zanate ove godine smo izdvojili 312.000 konvertibilnih maraka,” izjavio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

“Stipendije za naše učenike i studente ne smiju biti upitne, kao što nije upitna ni podrška građanima kojima je potrebna naša pomoć. Sve drugo što finansiramo iz općinskog budžeta stavljamo u drugi plan, jer prioriteti su se promijenili”, kazao je Hadžibajrić. Infrastrukturni projekti, gradnja, projekti iz oblasti kulture i sporta, realizovat će se u smanjenom kapacitetu, znatno manjem od planiranog. No, oni kojima je potrebna pomoć lokalne zajednice, poput učenika, studenata, socijalno ugroženih, sigurno mogu na nju računati.

Stipendije kao olakšica i za roditelje

A, pomoć je itekako dobrodošla i roditeljima stipendista. Potvrdila je to i Selma Bučević, majka Benjamina Bučevića koji je učenik prvog razreda srednje škole. Benjamin je sin demobilisanog borca iz Starog Grada.”Moj sin je dobitnik stipendije i ja se stvarno zahvaljujem Općini Stari Grad i našem načelniku koji je i u ovakvom vremenu pronašao način da bi nam pomogao da školujemo našu djecu. Ova pomoć puno znači, jer dijete ide u srednju tehničku školu i uvijek nam treba novca za knjige, materijal, opremu i druge stvari,” ispričala je Selma.

Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce je 80 KM, a za studente 120 KM i korisnicima će biti isplaćene za period od devet mjeseci.

Stipendija će pomoći i Bedriji Bisić, studentici Arhitektonskog fakulteta na master studiju. „Hvala vam što ste u ovim jako teškim vremenima našli načina da date poticaj studentima imotivaciju da osiguramo svoju budućnost,“ poručila je.

Ajka Atajić je studentica pete godine Fakulteta zdravstvenih studija. „Svakom studentu mnogo znači stipendija. Studentima uvijek nedostaje novca jer imamo mnogo izdataka i ovo je za nas značajna pomoć“.

Proceduru javnog poziva i dodjele stipendija, te potpisivanja ugovora sa korisnicima iz porodica boraca, šehida i poginulih boraca provela je nadležna Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.


Ukupno 346 učenika i studenata su ovogodišnji stipendisti Općine Stari Grad - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.