OBILJEŽAVANJA

Na Dan Općine Novo Sarajevo odata počast poginulim borcima Pofalićke bitke

Posađene su i nove sadnice

N. Aj.

Obilježen Dan Općine Novo Sarajevo

Foto: Novo Sarajevo


Obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo, 16. maja ove godine počelo je sadnjom novih sadnica stabala u naselju Čengić Vila u ulici Džemala Bijedića – ispred zgrade “Stometarka”, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Sadnice su posadili Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše zajedno sa vijećnicima. Današnja sadnja predstavlja i početak značajne ekološke akcije ozelenjavanja Općine koja će trajati cijelu godinu i više, sa ciljem da se motivišu svi građani općine Novo Sarajevo da daju svoj doprinos za zeleniju općinu i naselja u kojima žive sadnjom novih sadnica.

Povodom Dana Općine i Dana Pofalićke bitke, delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena Općinskim načelnikom dr. Hasanom Tanovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Plešeom zajedno sa vijećnicima, predstavnicima boračkih udruženja, članovima porodicama šehida i poginulih boraca i građanima, odala je počast i položila cvijeće na spomen – obilježijima Velešići i Pofalići.

Na spomen – obilježju u Pofalićima prisutnim gostima, saborcima i porodicama palih boraca obratio se općinski načelnik dr. Tanović ukazavši na važnost ovog značajnog historijskog datuma budući da se na taj dan odigrala jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu općine Novo Sarajevo, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

– Na današnji dan trebamo se prisjetiti svih šehida i poginulih boraca, njihovih porodica, kao i svih naših saboraca koji su branili našu općinu i grad. Trebamo istinu čuvati od zaborava, te prenositi je daljim naraštajima kako se nikada ne bi zaboravilo ono što se desilo - istakao je Tanović.

Prisutnima su se u povodu 29. godišnjice Pofalićke bitke kratko obratili i učesnici slavne bitke Cero Mehemed i Jusuf Lošić.

Cvijeće povodom Dana Općine položeno i na mjestu pogibije članova porodice Bibić u Velešićima. Na današnji dan 1992. godine ubijeno je šest članova porodica Bibić i Mekić. Ubijen je Amar Bibić, beba koja nije imala ni godinu dana i njegova majka Biba. Damir Mekić koji nije imao ni četiri godine, njegova majka Munira, te Dišija Bibić i Fehma Bibić. Cvijeće na spomen – ploči u dvorištu kuće Bibića položila je i delegacija Grada Sarajeva.

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Spomen obilježiju Pofalići, te spomen- panou u prostorijama MZ “Pofalići I” i Pofalići II” obilježen je i Dan ovih novosarajevskih mjesnih zajednica.

Obilježavanje Dana Općine Novo Sarajevo, 29. godišnjice Pofalićke bitke i Dana mjesnih zajednica “Pofalići I” i “Pofalići II” održano je uz pridržavanje svih higijensko–epidemioloških mjera.

Više o temi Novo Sarajevo

NAČELNIK NOVOG SARAJEVA
Hasan Tanović za "Avaz": Sistem je dugo zapušten
NA VRH

Podijeli članak na