POSAO

Hoće li i ove godine nezaposleni dobiti priliku: Kantonalna preduzeća vape za sezoncima

Pomažu nam da održavamo zelene površine, livade i šume, kaže Zvizdić

Piše: Amanda Nalo

18.5.2021

Uprave zadovoljne angažmanom radnika na terenu. AVAZ

Kroz različite programe mjera, Vlada Kantona Sarajevo unazad nekoliko godina pomaže nezaposlenim građanima koji jedva preživljavaju, nudeći im mogućnost da rade na sezonskim poslovima u nekim od komunalnih preduzeća.

S obzirom na to da je pandemija izazvana koronavirusom napravila velike probleme u KS te znatno umanjila priljev novca u budžet, radnici strahuju da ove godine tu priliku možda neće dobiti, iako firme trebaju njihovu pomoć. Naime, za njihov angažman, nakon odobrenja Vlade KS, Služba za zapošljavanje KS trebala bi raspisati javni poziv.


Veći broj

- Zbog prirode posla koji obavlja naša ustanova, potrebno je angažirati veći broj sezonskih radnika, i to za period od ranog proljeća do kasne jeseni. Oni nam pomažu da redovno održavamo zelene površine, livade i šume te da čistimo korita rijeka, potoka i jezera... Odgovorno obavljaju zadate poslove - kazao je Mustafa Zvizdić, stručni saradnik za informiranje u JU Zaštićena prirodna područja KS.

I preduzeće "Rad" aplicirat će na javne pozive koje raspisuju zavodi za zapošljavanje na federalnom i kantonalnom nivou za angažman osoba koje su na evidenciji nezaposlenih.


Arnautović: Pranje saobraćajnica. AVAZ

- Lani smo, putem federalnog i kantonalnog nivoa, imali 97 radnika na period od dva, četiri i dvanaest mjeseci, u zavisnosti od raspisanog javnog poziva. Obično te radnike angažiramo za transport, ručno čišćenje, pranje saobraćajnica i javno prometnih površina - rekla je direktorica "Rada" Vera Arnautović.


’Parku’ treba 200 ljudi

„Parku“ bi trebalo blizu 200 sezonaca, potvrdila nam je to Aldijana Hamza, portparol ovog preduzeća.

- Najmanje nam za javne radove treba, barem na dva mjeseca, 120 radnika. Kada su u pitanju dugotrajniji projekti, kao što su "Posao za sve", "Plus 50", a koji traju od šest mjeseci do godinu, treba nam oko 70 radnika - istakla je Hamza.

Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ posljednjih godina ima potrebu za angažiranjem gotovo 50 sezonskih radnika, koji budu raspoređeni na poslovima čišćenja i uređenja vodozaštitnih zona.

- Preduzeće „Pokop“ angažira od 20 do 40 osoba, i to na poslovima čišćenja i uređenja zelenih površina na grobljima kojima upravlja i gazduje preduzeće - kazao je Goran Cerić, direktor „Pokopa“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.