SKUPŠTINA KS

Djeci iz prigradskih naselja omogućiti da idu u obdanište

Treba nastaviti s projektom subvencioniranja boravka mališana koji se ne upišu u JU “Djeca Sarajeva”

Prilikom upisa u vrtić privilegiju imaju djeca zaposlenih. Avaz

Piše: A. Nalo

18.5.2021

Od ukupnog broja upisane djece, u gradske vrtiće ide samo dva posto onih čiji roditelji ne rade. Također, poražavajuća je činjenica da u većini prigradskih naselja uopće ne postoje obdaništa te da ne postoji podatak koliko mališana iz etničkih manjina pohađa predškolske ustanove, kazao je Zvonko Marić, šef Kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo.

Marić: Stvara se transgeneracijsko siromaštvo. Avaz

Zaposleni privilegirani

- Nažalost, tu privilegiju imaju mališani zaposlenih roditelja. Međutim, one marginalizirane grupe to nemaju i na taj način stvaraju se transgeneracijsko siromaštvo i trend loše obrazovanih i nekompetentnih ljudi. Smatram da nemaju svi mogućnost za jednako predškolsko obrazovanje i nekako imam dojam da se favorizira taj socijalni jaz - ističe Marić.

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS problematizirao je i uplaćivanje subvencija javnim i privatnim vrtićima. Kako je kazao, kada je resorni ministar bio Anis Krivić iz SBB-a, on je u jeku najžešće pandemije iznašao novac za tu stavku.

- Zahvaljujući tome, nijedno dijete nije ostalo neupisano. Oni koji nisu primljeni u JU “Djeca Sarajeva” dobili su mogućnost da idu u privatni vrtić čiji rad priznaje Ministarstvo. Insistirao sam i na tome da podjednako pravo imaju i djeca s teškoćama u razvoju. Da im se omogući da borave barem deset sati, isto kao i ona djeca koja se pripremaju za školu - rekao je Marić.


Vansistemski vrtići

Također, ministricu Naidu Hota-Muminović pitao je kakva je sudbina Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u KS iz 2017. godine te kada će se baviti njime.

- Odgovorila je da će ga vratiti u proceduru krajem kalendarske ili početkom ove školske godine. Smatram da je to kasno te da je to još jedna izgubljena godina. Takvu vrstu odgovora nisam očekivao - naglasio je Marić.

U izjavi za “Avaz” kaže da ga je zatekao odgovor ministrice da 400 vansistemskih vrtića nije u nadležnosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

- Radi se „iščašenosti“ sistema, koji treba popravljati. Znam da prosvjetna inspekcija nema nadležnost da kontrolira njihov rad. Ko onda kontrolira te vrtiće u tim neuvjetnim prostorijama. Neka prepišu od susjednih zemalja ako ne znaju napraviti zakon. Svi imaju strategiju, osim nas - dodaje Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.