KANTON SARAJEVO

Đindo: Audicija je međunarodni standard - ili znaš ili ne znaš

Zamjerka je što teatarska struka i uposlenici u oblasti kulture nisu bili uključeni u javnu raspravu i komisiju, kazao je Đindo

Đindo: Trebala se pitati struka. Avaz

Piše: A. Nalo

23.5.2021

Da će uredba Vlade KS o postupku prijema u radni odnos u sve institucije, ustanove i preduzeća kojima je osnivač Kanton izazvati haos u oblasti kulture, upozoravali su Konakovićevu vladu i iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture (SSVOONK) BiH. To dokazuje i dopis koji su 2. marta poslali Ivani Prvulović, ministrici koja je na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, koje je bilo predlagač dokumenta.


Dopis koji je Sindikat poslao u martu ministrici Prvulović. Avaz

Prijem umjetnika

- Moramo vam skrenuti pažnju da ovom uredbom, nijednim članom, nije prepoznata specifičnost ustanova kulture, naročito prijema umjetnika.

Do sada su se ti kadrovi primali nakon audicije koju je provodila komisija. Nepoznato nam je zbog čega je izbrisana odredba koja je glasila: “Izuzetno, u javnim institucijama iz oblasti kulture, umjesto pismenog, usmenog i praktičnog ispita, provodit će se audicija“, stoji, između ostalog, u dopisu, koji je potpisao Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata.

On je, također, podsjetio Vladu KS da se prioritetno primjenjuju odredbe Kolektivnog ugovora, a tek onda uredbe.

- Zamjerka je što teatarska struka i radnici u oblasti kulture nisu bili uključeni u javnu raspravu i komisiju koja je donosila tu uredbu. U dvije minute smo im mogli objasniti da je međunarodni standard za prijem umjetnika u svim svjetskim teatrima audicija. Naprimjer, sada smo došli u situaciju da u Filharmoniju bude primljen čovjek koji ne zna pjevati, ali dobro poznaje teoriju - kazao je Adnan Đindo, dopredsjednik ovog sindikata za kulturu.

Prema njegovim riječima, Sarajevo je jedini grad u Evropi koji sada ima pismeni, usmeni i audiciju za prijem radnika u kulturi.


Korekcija dokumenta

- Audicija je svugdje eliminatorni faktor. Tu pokažeš da li znaš ili ne znaš posao. U umjetnosti ne može biti nepotizma, protekcije niti utjecaja sa strane. Umjetnost je vrlo zahtjevna jer imate javni prostor gdje vi djelujete. Mora se izaći na scenu, a publika je ta koja će prepoznati imate li odgovarajuće kriterije. U suprotnom, gađat će vas paradajzom - rekao je Đindo.

Vlada KS, ako to želi, na dva načina može korigirati postojeću uredbu.

-Oni mogu na narednoj sjednici uvrstiti na dnevni red tačku - izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju u javnim ustanovama. Kada se uvide greške, mogu napraviti zaključak da se, umjesto pismenog, usmenog i praktičnog rada, samo održi audicija za umjetnike i tako riješe problem - ističe Đindo.

- Ministarstvo kulture i sporta, koje vodi ministar Samir Avdić, također je reagiralo i poslalo istu primjedbu. Imali su i taj papir na stolu, ali ga nisu uvažili, baš kao ni mišljenje Sindikata. Nikome nisu obrazložili zašto nisu prihvatili sugestije - naglasio je Đindo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.