KANTON SARAJEVO

Raspisan tender: Sarajlije će pomoću aplikacije znati gdje ima slobodno mjesto na parkingu

Raspisan međunarodni tender za implementaciju projekta

Projektom će biti obuhvaćen i parking kod Narodnog pozorišta. Avaz

Piše: A. Nalo

25.5.2021

Pronaći slobodno mjesto na javnim parkinzima u užoj jezgri grada, pogotovo radnim danima i ljeti, često je nemoguće. Zbog toga su građani primorani kružiti automobilom po gradu, što im oduzima mnogo vremena, pogotovo u jutarnjim špicama. Kako bi se takve situacije izbjegle, Ministarstvo saobraćaja KS odlučilo je reagirati i poduzeti konkretne poteze za Centar i Stari Grad.

Održavanje sistema

- Lani smo raspisali međunarodni tender za nabavku opreme i implementaciju projekta "Smart parking - sistem detekcije slobodnih parking mjesta". Procedura izbora izvođača je još u toku, a vrijednost projekta je 250.000 KM. Imat ćemo i garantni rok od dvije godine za održavanje sistema - kaže Sabina Sušić-Mujanović, stručna savjetnica za tehničku regulaciju mirujućeg saobraćaja KS.

Da bi se ovo provelo u djelo, bit će nabavljene kamere kojima će biti pokriveni parkinzi, kao i videodispleji i aplikacije koji će biti povezani s tim kamerama, a na kojima će postojati prikaz slobodnih mjesta.

-Na ovaj način bit će olakšano vozačima da pronađu parking mjesto, a to podrazumijeva i smanjenje saobraćajnih gužvi i nepropisnih parkiranja. Korisniku će putem mobilne aplikacije biti omogućeno navođenje do slobodnog parking mjesta - pojasnila je Sušić-Mujanović.

Frekventna mjesta

Radi se o parkinzima koji su najfrekventniji u gradu, a nalaze se u ulicama Reisa Džemaludina Čauševića, Mis Irbina, Musala, Obala Kulina bana - parkinzi kod Pozorišta i Vijećnice, Hamdije Kreševljakovića i parking na platou kod Grčke ambasade, Tina Ujevića i Džidžikovac.

Prema njenim riječima, planirano je da videodispleji budu postavljeni na raskrsnicama ulica Obala Kulina bana - Reisa Džemaludina Čauševića, Obala Kulina bana - Radićeva, Obala Kulina bana - Drvenija most, Obala Kulina bana - Brodac, Maršala Tita - Koševo, Hamze Hume - Hiseta, Hiseta - Hamida Dizdara, Hiseta - Hamze Hume.

Sistem detekcije putem IP kamera ne samo da ima funkciju prikaza parking mjesta već i prikazuje podatke koji služe za ekonomske proračune, a najvažnije je što pozitivno utječe na ekologiju i poboljšava kvalitet zraka jer vozači ne kruže više puta u potrazi za slobodnim parking mjestom, a samim tim ne usporava se saobraćaj i ne prave se gužve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.