NAŠA TEMA

Učenici ne odustaju od skromne proslave mature

Dozvoljeno okupljanje do 30 osoba u zatvorenom i do 70 na otvorenom

Piše: Amanda Nalo

30.5.2021

Srednjoškolci su odavno završili sa svojim proslavama. ARHIV

Maturanti osnovnih i srednjih škola ove godine, zbog epidemiološke situacije, završetak školovanja neće proslaviti tradicionalno i kako to zaslužuju. 

Međutim, od maturske proslave, pa makar ona bila i skromna, neće odustati. Naime, veliki broj hotela i restorana u svojim ponudama imaju dovoljan broj velikih sala gdje se može organizirati sigurno druženje djece.



Bez preporuke

- Dozvoljeno je okupljanje do 30 osoba u zatvorenom i do 70 na otvorenom, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera - kazali su nam iz Kriznog štaba KS. Ove, kao i druge donesene mjere, primjenjivat će se do 7. juna.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u KS, u izjavi za “Dnevni avaz” kaže da su pojedine mature već realizirane u nekim školama, i to isključivo u organizaciji roditelja. Resorno ministarstvo, kako ističe, neće davati preporuke po ovom pitanju.

- S obzirom na to da je situacija u vezi s pandemijom početkom godine bila veoma loša, menadžmenti škola se nisu usudili da nešto planiraju i organiziraju. U tim slučajevima moraju se formirati komisije, prikupljati ponude, raspisivati tenderi… To je sada izostalo pa je sve na roditeljima i onim nastavnicima koji žele ispratiti svoju djecu - kazala je Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS.


Parla: Ispraćaj djece. AVAZ

Prema njenim riječima, manji broj učenika iz srednjih škola pristupio je organizaciji proslave mature jer su oni mnogo ranije završili školovanje.

- Apeliramo na roditelje, s obzirom na to da se radi o maloljetnim slavljenicima da, tamo gdje ne prisustvuju nastavnici i menadžment škole, oni organiziraju dežuru kako bi sve proteklo u najboljem redu - ističe Parla.

Kako bi roditeljima olakšali ionako stresnu situaciju, mnoge modne kuće na području Sarajeva odlučile su se i ove godine pripremiti posebne ponude za maturante. Tako su za njih pripremili svečane haljine i odijela po povoljnim cijenama.

Mišljenje građana

Ajlana Zelić. E. ABAOVIĆ

- Matura je najljepši dan u našoj mladosti i voljela bih da i naša djeca uživaju u tom danu. Nadam se da će se situacija u našoj državi promijeniti i da će naši mališani uspjeti proslaviti jedan od važnijih događaja u životu. Bila bih veoma sretna kada bi se proslave mature održale, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera zbog sigurnosti svih koji budu prisutni - kaže Minka Jusić.

- Imam mlađu sestru i voljela bih da se proslave mature održe ako bude povoljnija epidemiološka situacija. Matura ima posebnu čar i nisam za to da ovogodišnji maturanti budu uskraćeni. Nadam se da će biti poduzete sve potrebne mjere da proslava prođe što bolje i sigurnije - ističe Magbula Jamaković.

- Ja sam za proslavu mature. To je tradicija, da se obilježi kraj jedne faze u životu i put ka novom razdoblju. Majka sam maturanta i sretna sam što mogu pomoći svome djetetu da se spremi za matursku proslavu. Za to sam da se poštuju sve epidemiološke mjere tokom maturske večeri zbog kolektivne sigurnosti, ali nisam za otkazivanje tog događaja jer se sve može organizirati - riječi su Ajlane Zelić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.