U POSLJEDNJA 24 SATA

Lijepe vijesti: U Kantonu Sarajevo nije bilo preminulih od koronavirusa, osam novozaraženih

Trenutno su u KS hospitalizirana 42 pacijenta

Testirano 446 uzoraka. Arhiv

A. Ka.

5.6.2021

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno osam osoba od testiranih 446. Od Covid infekcije se oporavilo 10 osoba. U istom periodu nije bilo smrtnih slučajeva.

Od pomenutog broja novozaraženih četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 42 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 16, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 26 pacijenata.

Na respiratoru nije niti jedan pacijent

Na respiratoru nije niti jedan pacijent, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata jedna osoba je otpuštena sa hospitalizacije.

Kanton Sarajevo danas bilježi 218 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.281 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.506 osoba zaraženih koronavirusom i 51.007 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 52 pacijenta, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu.

Zabilježili 117 poziva

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR uzoraka, u Novom Gradu šest, u Semizovcu 19, dok na Ilidži niko nije testiran.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 186 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 117 poziva, a obavljeno je i 120 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.