SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Općina Stari Grad nudi mogućnost poslovanja u najužoj gradskoj jezgri

Općina Stari Grad nudi mogućnost poslovanja u najužoj gradskoj jezgri. Općina Stari Grad

Piše: MDA

6.6.2021

Općina Stari Grad raspisala je javni poziv i ponudila zainteresovanim privrednicima u zakup poslovne prostore u najužoj gradskoj jezgri, na izuzetno atraktivnim lokacijama. Ovo je jedinstvena prilika za sve ozbiljne poslovne subjekte da svoj biznis razviju u ulicama poput Ferhadije, Štrosmajerove, na Trgu Fra Grge Martića, Gajevom trgu, u Despićevoj ili na Kovačima. Cijene zakupa nisu se mijenjale i njih određuje poslovna zona u kojoj se prostor nalazi, a za ponuđene prostore kreću se od šest do 25 KM/m2.

S obzirom da je u posljednje vrijeme evidentan porast broja gostiju u ovoj općini, potpuno je očekivano da će nakon teškog perioda izazvanog pandemijom korone, početi ekonomski i privredni oporavak. Prepune bašte ugostiteljskih objekata posljednjih dana garantuju da se život polako vraća u normalne tokove, a samim tim očekivan je i porast prihoda.

Ova općina vodi računa o svojim privrednicima kao rijetko koja, a upravo su zakupci poslovnih prostora u ovoj općini imali, i još uvijek imaju, najviše olakšice u odnose na sve druge lokalne zajednice. Zakupcima je Općina Stari Grad privremeno potpuno ukinula obavezu plaćanja zakupnina tokom prvog lockdowna, a još uvijek traje devetomjesečni popust u iznosu od 30% na zakupnine koji im je Općina omogućila. Ove pogodnosti za zakupce poslovnih prostora na općinski budžet do sada su se odrazile u iznosu od 1,6 miliona konvertibilnih maraka.

No, za očekivati je da se situacija postepeno normalizuje, te da Općina Stari Grad ponovo postane sami centar turističke ponude Sarajeva, a što će se svakako odraziti i na poslovno okruženje i prihode. Broj turista koji su posjetili Sarajevo, a samim tim i Stari Grad u 2019. godini, normalizacijom stanja opet bi se mogao ostvariti. Primjera radi, te godine je Kanton Sarajevo posjetilo 665.489 turista iz 174 države svijeta.

 Cilj Općine Stari Grad je povratiti prepoznatljivo i kvalitetno poslovno okruženje u najužoj gradskoj jezgri čime bi se oživio prepoznatljivi duh Čaršije i bogate tradicije.

Javni oglas sa poslovnim prostorima koje je Općina Stari Grad ponudila u zakup može se pogledati na općinskoj web stranici http://starigrad.ba/v2/txt.php?id=165


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.