LOŠE PORUKE

Nebulozne izjave SDA-ovog vijećnika Tajiba Delalića: Ukinuti ulicu Srđana Aleksića u Sarajevu, prvi je nosio kokardu

Doveo u pitanje herojski čin Trebinjca

Tajib Delalić. ARHIV

Piše: E. Maslo

8.6.2021

Vijećnik SDA u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Tajib Delalić zatražio je brisanje imena ulice u ovoj općini nazvane poSrđanu Aleksiću.

Kako je obrazoložio na sjednici, dobio je pismo u kojem se tvrdi da je Aleksić nastradao u pokušaju vojne policije da zaplijeni njegovu tekstilnu robu kojom je trgovao jedan Bošnjak, a ne kako se dosad pričalo da je umro braneći Bošnjake.

Prema onome što je iznio na sjednici, došli su pripadnici Vojne policije RS i pokušali zaplijeniti robu. Iz susjedne kafane dotrčao je Srđan Aleksić i pokušao se otimati za pantalone, u tom natezanju se srušio, udario glavom od trotoar, pao u komu te nakon nekoliko dana umro. To su tvrdnje Safeta Ćerimagića, protjeranog Bošnjaka iz Trebinja, koji sada živi u Švedskoj, naveo je on.

- Dobio sam pismo da nije tako kao što se govorilo, da je skroz priča drugačija, tako da sam uručio Odboru za obilježavanja značajnih datuma i ličnosti da ispitaju te tvrdnje - nastavio je Delalić u svom sramonom nastojanju. 

Delalić je na sjednici kazao i kako mnogi trebinjski Bošnjaci mogu potvrditi da su prvu četničku kokardu vidjeli upravo na Srđanu Aleksiću i da ju je on nosio u vrijeme najgoreg terora prema Bošnjacima ovog hercegovačkog grada.

Snimak Delalićevog izlaganja na sjednici Općinskog vijeća počinje nakon sat i 34 minute.


Podsjetimo, 21. januara 1993. godine grupa pripadnika Vojske RS je legitimirala osobe na trebinjskom trgu. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimiranih osoba musliman Alen Glavović, počeli su ga maltretirati i tuči. Tada je Srđan priskočio u pomoć Glavoviću, a četverica vojnika su, umjesto istog, kundacima pušaka pretukli Aleksića. On je od zadobijenih povreda pao u nesvijest, te naposljetku preminuo istog dana. 

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njemu. 

U obrazloženju je navedeno: „Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih junačkih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla.“ 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.