PRVA TRANSVERZALA

Uskoro počinje izgradnja nadvožnjaka kod hotela "Grand"

Prioritetno rješavanje tri predmeta koja su zaustavila radove na potezu od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić

A. Nalo

Lokacija predviđena za gradnju nadvožnjaka

Foto: Avaz


Dok se čeka da nadležni sud riješi tri predmeta zbog kojih je totalno zaustavljena izgradnja Prve transverzale, od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Selmir Kovač, daje sve od sebe da što prije krene izgradnja nadvožnjaka kod hotela „Grand“ u Velešićima.

  • Kovač: Ispunjeni uvjeti

    Kovač: Ispunjeni uvjeti

    Foto: Avaz


Zeleno svjetlo

-Nadvožnjak će spojiti Velešiće s centrom grada. Direkcija za puteve KS dobila je završen elaborat geodetskog snimanja i usaglašavamo ga s trasom Prve transverzale. Kada to završimo, šaljemo ga “Željeznicama FBiH” na saglasnost. Kad od njih dobijemo zeleno svjetlo, ispunili smo sve zakonske uvjete za dobivanje dozvole za gradnju nadvožnjaka - kazao je Kovač.

Prema njegovim riječima, što se tiče rješavanja problema na dijelu od Kranjčevićeve ulice do Braće Begić, Ministarstvo pravde KS obavijestilo je Direkciju da su svi predmeti na sudu uzeti u prioritetno razmatranje.

Žila kucavica grada

Kako saznajemo, jučer je održan i sastanak koji je vodio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. Da bi se ubrzala izgradnja ove savremene saobraćajnice, zahvaljujući kojoj bi se smanjile svakodnevne gužve i prodisao grad, ponovo su precizirani zadaci i obaveze svih učesnika koji su uključeni u realizaciju ovog značajnog kapitalnog projekta.

Inače, Prva transverzala ima značajnu ulogu u formiranju ukupne saobraćajne mreže u KS. Svojom funkcijom u formiranju gradske mreže saobraćajnica ova transverzala ima rang primarne gradske saobraćajnice. Zato se za Prvu transverzalu može slobodno reći da je žila kucavica grada, koja povezuje bliski centar grada, od Južne longitudinale, sa Sarajevskom obilaznicom, Koridorom 5C i Vogošćom.

Više o temi Prva transverzala

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Šta krije snimak s džamije
NA VRH

Podijeli članak na