IMUNIZACIJA

Građani Sarajeva mogu preuzeti digitalni certifikat o vakcinaciji sa QR kodom

Certifikat o vakcinaciji trenutno je postavljen samo za one sugrađane koji su primili obje doze vakcine, a u narednom periodu će biti postavljeni certifikati i za one sugrađane koji su primili samo jednu dozu

Piše: A. Ovčina

14.6.2021

Imunizacija građana Kantona Sarajevo. AVAZ

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo svim građanima omogućio je dostavu i preuzimanje digitalnih certifikata o vakcinaciji sa QR kodom, a do sada je generisano preko 10.000 certifikata.

Ovo je omogućeno uz pomoć informacionog sistema, te je od danas u funkciji nova aplikacija putem koje sugrađani mogu preuzimati dokumente koji se odnose na njihovu vakcinaciju ili prebolovani Covid-19. 

Kako su saopćili iz ZZOKS, oni su u saradnji sa ugovornim implementatorom sistema firmom "Medit" iz Sarajeva omogućili građanima Kantona Sarajevo da putem online aplikacije preuzmu dokumente koji se odnose na vakcinaciju ili prebolovani Covid-19 i to na certifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanom Covidu i Rješenje Ministarstva zdravstva o samoizolaciji.



Odgovarajući podaci

Navode da će mogućnost preuzimanja ovih dokumenata zavisiti isključivo od toga da li su odgovarajući podaci uneseni u informacioni sistem od strane zdravstvenih radnika u ordinaciji gdje je građanima pružena usluga ili na punktu masovne vakcinacije u „Zetri“, na šta Zavod nema uticaja. Podaci se kontinuirano ažuriraju u skladu sa dinamikom unosa ili dostave podataka, te ukoliko neki dokument trenutno nije dostupan, korisnik mora ponovo pokušati u narednom periodu.

- Pored naših sugrađana vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, preuzimanje certifikata će biti omogućeno i našim sugrađanima koji su se vakcinisali izvan Kantona Sarajevo i u drugim državama, a koji su izvršili registraciju i priložili validne dokumente te vakcinacije putem naše ranije uspostavljene aplikacije - saopćili su iz ZZOKS. 

Prijava unošenjem podataka. PRINTSCREEN

Prijaviti samo validne podatke. PRINTSCREEN

Obje doze vakcine

Certifikat o vakcinaciji trenutno je postavljen samo za one sugrađane koji su primili obje doze vakcine, a u narednom periodu će biti postavljeni certifikati i za one sugrađane koji su primili samo jednu dozu. QR kod koji se nalazi na certifikatu omogućava online provjeru autentičnosti dokumenta i dovoljno ga je skenirati kamerom mobilnog telefona (ili bilo kojim skenerom) kako bi se prikazao online link za provjeru navedenog dokumenta.

Kazali su da je dokument lako provjerljiv sa bilo kojeg mjesta na svijetu, jer se skeniranjem QR koda i otvaranjem linka koji on prikazuje vrši uvid u online certifikat o vakcinaciji. Ovaj certifikat izrađen je u skladu sa okvirnim smjernicama EU, koji se može provjeriti online u stvarnom vremenu, a da li će biti prihvaćen na graničnim prelazima kao validan dokument, zavisit će isključivo od odluke države u koju se putuje. Pojedine države imaju svoju metodologiju prihvatanja certifikata za vakcine koje nisu odbrene od strane regulatorne agencije EU.

- Obzirom da Bosna i Hercegovina nije članica EU i nije potpisnik Sporazuma o EU COVID pasošu, svi građani se upućuju da prije putovanja provjere uslove za ulazak u zemlju u koju žele da putuju i validnu dokumentaciju u pogledu prihvatljivosti certifikata, izdavaoca certifikata i vrste vakcine kojom je osoba vakcinisana - istakli su oni.

Implementator sistema sarajevska firma "Medit" je do sada generisala preko 10.000 Certifikata o vakcinaciji za sugrađane, uposlenike pojedinih državnih agencija, te pripadnike diplomatskog kora koji su vakcinisani sa obje doze, a cjelokupnu podršku procesu vakcinacije pruža potpuno besplatno.

Link za pristup: https://evakcina-dokumenti.ezoblak.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.